Oare te-ai gândit vreodată cât de importantă este ordinea și curățenia eficientă și la termen în frigiderul tău? Dacă până acum nu ți-ai pus această întrebare ar fi bine să iei în considerare faptul că trebuie să adaugi frigiderul și congelatorul la lista ta de curățenie de primăvară. Poți descoperi că bine ascunse în interiorul lor ar putea fi un adevărat “experiment științific” sau murdărie înghețată care cere să fie aruncată. Curățarea congelatorului și a frigiderului înseamnă mai mult decât o bucătărie cu aspect curat. Alimentele păstrate prea mult timp sau la temperaturi necorespunzătoare pot fi contaminate cu bacterii, care pot provoca diverse boli.

De altfel ai în vedere că din când în când să realizezi o curățenie generală în frigiderul tău și nu mă refer întocmai să speli frigiderul, ci mai exact să scoți din frigider și din congelator toate acele alimente care s-au stricat, care miros urât și care bineînțeles nu au un aspect prea plăcut. Nici nu mai încape îndoială că astfel de alimente sunt alterate și îți pot provoca foarte mult rău. În plus dacă nu vei verifica alimentele destul de des, la o perioadă regulată vei avea toate șansele ca frigiderul tău să dezvolte bacterii. De asemenea trebuie să cunoști câteva reguli atunci când vine vorba despre depozitarea alimentelor.

În primul rând ar trebui să fii ceva mai atentă în privința etichetelor produselor și noțiunilor pe care le găsești acolo s-ar putea să observi că nu de puține ori ai depozitate produsele alimentare într-un mod greșit. De altfel trebuie să mai ții cont și de faptul că odată deschise din ambalajul original, aceste produse nu mai au același termen de valabilitate ca atunci când le-ați achiziționat din magazin.

Un alt aspect important este legat de depozitarea ouălelor, dar și a condimentelor. Prin urmare poți plasa recipientele cu condimente pe ușa frigiderului, acea parte a frigiderului fiind destinată depozitării condimentelor, deoarece conținutul lor acid tinde să le facă mai rezistente la contaminarea cu bacterii decât alte alimente. Totuși, calitatea lor va scădea probabil în timp. În ce privește ouăle, nu este bine să le depozitezi în suporturile de pe ușa frigiderului, ci indicat ar fi să le depozitezi în interiorul acestuia în suportul de carton. La capitolul fructe nu trebuie să uiți că bananele nu se lasă în frigider, iar în acest sens mai putem adăuga și ceapa sau cartofii. Nici acestea nu se depozitează în frigider, ci întru-un mediu rece care să nu prezinte umezeală.

Iată câteva sfaturi de reținut când depozitați și folosiți alimente:

 • împachetați alimentele strâns cu două straturi de folie alimentară înainte să le puneți în congelator sau folosiți pungi vidate pentru a elimina aerul din jurul lor;
 • nu spălați produsele proaspete până când nu sunteți gata să le utilizați. Păstrați-le în pungi de plastic perforate și utilizați-le în câteva zile;
 • pentru a permite circulația aerului în frigider sau congelator, nu supraîncărcati compartimentele. Fără o circulație bună a aerului, este dificil să se mențină temperaturile corespunzătoare;
 • păstrați mâncarea rămasă în recipiente bine acoperite și puneți-o în frigider în interval de două ore de la gătire. Utilizați-o în 3-5 zile;
 • puneți carnea crudă pe raftul inferior al frigiderului, într-un recipient acoperit (de preferință să nu fie din plastic). Acest lucru va împiedica scurgerea sucurilor în alte alimente.

Ba mai mult decât atât în lista următoare vei vedea cum trebuie să depozitezi în frigider și în congelator cele mai importante alimente sau așa cum le mai numim, alimentele de bază:

 • carnea de vită și carnea de porc le poți ține în frigider 1 – 2 zile, iar în congelator 3 – 4 luni;
 • cârnații poți fi ținuți 1 – 2 zile în frigider și 1 – 2 luni în congelator;
 • salatele care conțin ouă, ton și sunt gata pregătite pot sta în frigider până la 3 – 5 zile, dar atenție nu trebuie să le îngheți;
 • supele și tocănițele pot sta în frigider circa 3 – 4 zile, iar în congelator pot rezista între 2 și 3 luni;
 • peștele se poate păstra în frigider 1 – 2 zile și în congelator maximum 6 luni;
 • un pui întreg îl poți păstra 1 – 2 zile în frigider, și până la 12 luni în congelator;
 • părți de pui pot fi păstrate 1 – 2 zile, iar congelate pot rezista până la 9 luni;
 • laptele se poate lăsa în frigider de la 7 la 14 zile;
 • brânza o puteți depozita o săptămână în frigider și 6 luni în congelator;
 • untul poate fi păstrat în frigider 1 – 3 luni sau în congelator 6 – 9 luni.

De asemenea smântâna se poate păstra între 7 și 21 de zile, iaurtul poate rezista în frigider până la 10 zile, iar maioneza poate rezista ceva mai mult, până la 2  luni, bineînțeles dacă borcanul nu este desfăcut, cu mențiunea că aceasta nu se îngheață. Dacă toate aceste termene sunt respectate vei putea fi sigură că nu vei fi în pericol să te îmbolnăveșți din cauza alimentelor.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l ai în vedere este să atașezi atât în frigider, cât și în congelator un termometru care să-ți indice temperatura exactă în acele medii. Este important să faci acest lucru și nu să atașezi de ușa frigiderului un termomentu, deoarece acesta nu-ți va indica temperatura corespunzătoare din cele două compartimente în momentul în care tu îl vei verifica.