Chiar dacă vara este anotimpul preferat pentru mulți dintre noi, prea multă căldură și prea mult soare pot fi dăunătaore. În cele din urmă trebuie să aveți grijă la alergia solară, aceasta reprezentând o serie de afecțiuni care sunt legate de apariția unei erupții pruriginoase în urma expunerii prelungite la soare. Cea mai comună formă a acestei afecțiuni este de fapt erupția polimorfă la lumină sau prurigo-ul estival, fiind acea erupție care apare la prima expunere la soare din acel an, potrivit clicksanatate.ro. Aceasta se poate ameliora pe parcursul verii în timp ce pielea se obișnuiește cu nivelurile ridicate de radiații ultraviolete.

De asemenea există factori care pot crește acest risc al alergiei solare, iar unul dintre acești factori este cunoscut sub denumirea de dermatită. Oamenii de știință spun că sunt anumite persoane alergice la soare din naștere, iar alte persoane au parte de simptome numai atunci când s-au expus la anumite substanțe și mai apoi la soare, substanțe precum parfumuri, dezinfectanți, arome sau creme. Tot aici trebuie să amintim și de anumite medicamente, în mod special de antibiotice sau de acele substanțe antiinflamatoare nesteroidiene.

Persoanele care au parte de o alergie solară ușoară se pot trata și fără să apeleze la un tratament de specialitate, analgezicele, compresele reci, unguentele cu aloe vera sau loțiunile hidratante putând ameliora simptomele. Insă cei care au alergii mai severe pot utiliza creme sau steroizi orali. Totodată din această categorie de risc fac parte și acele persoane care au dermatită sau care au o rudă apropiată de gradul unu alergică la soare. Prin urmare alergia la soare este ușor de recunoscut, având în vedere că apare o erupție cutanată sau un fel de arsură în primele două ore după expunerea la soare.

Aceste erupții apar în mod obișnuit pe cele mai expuse zone așa cum sunt gâtul, pieptul, brațele, dar și picioarele. Și destul de rar pot apărea vezicule mici, care sunt pline cu lichid. De asemenea, erupția se mai poate manifestă prin pete care au o culoare roșie și se poate întâmpla ca erupția cutanată să se extindă chiar și acolo unde pielea a fost acoperită de îmbrăcăminte. În cazul apariției acestor vezicule cu lichid este recomandată o consultație de specialitate.

S-ar putea ca uneori să fie necesare și anumite teste suplimentare, care pot duce și la o biopsie cutanată, teste de sânge, fototestarea sau testarea cu lumină ultravioletă, pentru a putea verifica reacția pielii la anumite unde ale luminii UV. Pentru a putea preveni genul acesta de alergii solare trebuie să luați în calcul câteva recomandări pentru a nu vă confrunta cu diferite probleme complexe în privința alergiei solare. De altfel aplicarea unei protecții solare ete foarte importantă, mai ales împotriva razelor ultraviolete A și B. Totodată este bine să aveți în vedere și:

  • utilizarea protecției solare și pe buze, aceasta ar trebui să aibă SPF 30+;
  • nu este recomandată expunerea la soare în intervalul orar 10.00 și 16.00;
  • utilizarea ochelarilor de soare cu protecție împotriva luminii ultraviolete;
  • alege haine dintr-un material natural cum ar fi bumbacul, care să lase pielea să respire; de asemenea este indicat să alegi haine vaporoase, care să permită aerului să circule mai ușor, de preferat în culori deschise;
  • acoperiți-va capul cu o pălărie sau ceva asemănător.