Chiar dacă pare de necrezut miopia nu există de ieri de azi, ci aceasta a fost prezentă în viața oamenilor din totdeauna. Interesant este faptul că înaintea descoperirii ochelarilor, oamenii care sufereau de miopie trebuiau să se descurce, astfel încât, să ducă o viață normală. De asemenea primele observații care au legătură directă cu ceea ce reprezintă miopia și această afecțiune a oamenilor au apărut în jurul anului 350 înaintea erei noastre. Iar aceste observații au fost realizate și scrise chiar de către Aristotel.

Deși potrivit lui Neil Handley, unul dintre personalul muzeului de la College of Optometrists din Londra, nu există prea multe date despre felul în care se descurcau oamenii miopi fără să aibă la îndemână ochelarii. Existența primelor lentile concave apare deabea în secolul al XVI-lea într-un portret al Papei Leo al X-lea, cel care făcea parte din familia Medici, cunoscută şi pentru miopie – pictat de artistul italian Raphael, conform publicației Live Science, citată de Descoperă.ro.

De altfel, în prezent numărul persoanelor care suferă de miopie este unul foarte ridicat, iar conform studiilor  realizate cam jumătate din populația lumii va ajunge să sufere de miopie până în anul 2050. Ceea ce este destul de îngrijorător este faptul că până în prezent nu se cunoaște cauza exactă pentru care un număr atât de mare de persoane suferă de miopie.

De asemenea cei mai mulți cercetători speculează și consideră că numărul mare de persoane care au parte de această miopie este rezultatul faptului că noile generații și digitalizarea tuturor domeniilor aduce un efect negativ asupra vederii.

În ceea ce privește această afecțiune, în trecut oamenii cu miopie aveau un rol destul de important în anumite contexte cum ar fi mănăstirile medievale, unde realizarea de manuscrise şi cărţi cerea precizie şi răbdare. Conform sursei citate, Handley detaliază:

„Oamenii cu miopie erau importanţi în anumite contexte, precum mănăstirile medievale, unde realizarea de manuscrise şi cărţi cerea precizie şi răbdare. Persoana mioapă era încurajată să rămână aşa pentru că era ideală pentru funcţie. Există dovezi că se dorea împerecherea miopilor în speranţa de a produce copii miopi. Acesta este modul în care societăţile se pot adapta la ceea ce noi am numit dizabilitate. Nu o vedeau neapărat în felul acesta”.

Trebuie să mai specificăm faptul că în prezent ne putem bucura de cei mai performanți ochelari. Mai ales dacă amintim faptul că acești ochelari performanți vă pot afișa pe lentile notificările de pe telefonul smart și nu numai.