Chiar dacă aparent îngrijirea unghiilor este un proces simplu, trebuie să ținem cont de câteva aspecte cum ar fi păstrarea unghiei la o lungime echilibrată, precum și de îngrijirea regulată și tăierea corectă a acestora pentru a evita rănirea și eventualele infecții, astfel cu puțină răbdare veți avea o manichiură și pedichiură perfecte.

Unghiile reprezintă o oglindă foarte sensibilă a stării de sănătate a organismului. Starea unghiilor ne poate semnala anumite afecțiuni în organism, iar decolorarea sau îngroșarea lor pot semnala probleme precum afecțiuni ale rinichilor și ficatului, afecțiuni cardiace, pulmonare, anemie sau diabet. În mod normal unghiile au suprafață netedă și lucioasă, fiind ușor curbate. În cazul în care observați modificări semnificative ale culorii sau a curburii și grosimii obișnuite, în loc să le mascați cu ojă este mai bine să apelați la un medic specialist care va poate spune cauzele deteriorării unghiilor.

Dealtfel, experții în îngrijirea unghiilor ne sfătuiesc să renunțăm la unghiile cu gel și la unghiile false, acestea putând provoca daune iremediabile unghiilor. În cazul unghiilor cu gel, expunerea la lumina UV din dispozitivul de uscare poate deteriora pielea de sub unghie și din jurul acesteia, iar acoperirea totală a unghiilor pentru un timp îndelungat ca și în cazul aplicării unghiilor false duce la distrugerea straturilor de cheratina ale unghiilor. În cazul în care doriți să urmați procedura de aplicare a unghiilor cu gel folosiți înainte o crema de protecție solară cu filtru UV.

Atunci când îți tai unghiile este de preferat să utilizezi unghiera decât forfecuța de unghii, riscul de a te răni în acest caz fiind mai mic. Instrumentele cu care îți tai unghiile trebuie să fie dezinfectate pentru a nu exista riscul apariției infecțiilor bacteriene. Dealtfel igiena este printre cele mai importante sfaturi pentru îngrijirea unghiilor pe care este bine să îl urmezi. Astfel se recomandă spălarea în mod frecvent a mâinilor și picioarelor și păstrarea lor în stare uscată pentru a preveni acumularea bacteriilor sub unghii. În același timp este bine să va inmuiati unghiile înainte de a le tăia din două motive, în primul rând acestea trebuie să fie curățate foarte bine înainte de a fi tăiate, eliminând de asemenea surplusul de mizerie care s-a acumulat sub unghii, iar în al doilea rând acestea fiind mai moi le veți putea tăia mai ușor, riscul de a se crăpa fiind mult mai mic.

Unghiile de la mâini se pot tăia într-o formă ușor rotunjită, urmând forma sa naturală, iar pilirea este recomandat să se facă mișcând pila într-o singură direcție. În ce privește lungimea unghiei, în cazul în care dorești unghiile scurte este bine ca acestea să nu fie tăiate de tot ci să lași o parte albă în vârful unghiei care are rolul de a o proteja și de a preveni ruperea sau despicarea acesteia. Iar în cazul în care îți dorești unghii lungi, trebuie să ai grijă pentru că acestea se pot rupe foarte ușor și mai ales în acest caz este indicată aplicarea unui lac protector și a unui întăritor pentru a le proteja. Atunci când ne tăiem unghiile de la picioare, acestea fiind mai sensibile, se recomandă că acestea să fie tăiate drept și nu foarte scurt, tăierea rotunjită încurajând încarnarea acestora și apariția durerii și a infecțiilor.

În ce privește cuticulele sfatul specialiștilor este că acestea nu trebuie tăiate ci îndepărtate de pe unghie cu ajutorul unui bețișor special din lemn. În cazul în care cuticulele sunt mult prea groase, atunci pot fi tăiate, nu de tot însă, pentru că acestea protejează baza unghiei de infecții.

Hidratarea unghiilor, atât de la mâini, cât și cele de la picioare, este foarte importantă. Se poate realiza foarte ușor, aplicând zilnic o crema hidratantă, care va păstra unghiile puternice și lucioase.

Este bine să va tratați unghiile cu aceeași grijă pe care o acordați în mod regulat danturii, tenului sau părului, mâinile în mod deosebit reprezentând o carte de vizită a felului în care ne îngrijim și totodată ne prezentăm în societate.