Sănătatea la cote maxime înseamnă de fapt, înainte de toate, o alimentație corectă în fiecare zi. O alimentație care să cuprindă toți nutrienții de care are nevoie organismul nostru și toate acele substanțe benefice pe care le putem găsi doar în anumite alimente.

Bineînțeles dintr-o dietă echilibrată nu trebuie să lipsească aportul de fibre, însă sunt puține persoane care știu cu adevărat cum să aducă acest aport în alimentație. De aceea în paragrafele de mai jos vei găsi câteva informații utile pentru a putea avea o alimentație corectă și în același timp sănătoasă.

Modalități prin care ai putea să adaugi fibre în alimentația ta

  • alege pâine sănătoasă și stai departe de pâinea albă din făină de grâu;
  • nu uitați de micul dejun cu cereale integrale;
  • importanța consumului de fructe la fiecare masă;
  • salata este foarte importantă în alimentația zilnică;
  • mănâncă carbohidrații potriviți printre care orez brun, pește, paste, cartofi cu coajă;
  • pentru o masă consistentă nu uitați de fasole, mazăre sau linte.

 

Pâinea integrală

Pâinea este unul dintre cele mai importante alimente pe care le consumăm în fiecare zi. De aceea, în acest sens este foarte important să consumi pâine neagră sau acea pâine din grâu întreg sau cereale integrale. În cazul pâinii albe o mare parte a fibrei se pierde atunci când sunt îndepărtate părți ale cerealelor în momentul când acestea sunt prelucrate și rafinate.

Fructe la fiecare masă

Fructele sunt și ele importante, iar printre fructele cele mai bogate în fibre pe care puteți să le consumați se numără: merele, bananele, fructele uscate, pepene galben, fructe de pădure și struguri. Consumate alternativ acestea pot fi adevărate surse bogate în fibre.

Nu renunța la mazăre, fasole și linte

Alimentele care conțin boabe și leguminoase includ fibre, proteine și fier în dieta ta. Într-un cuvânt cam tot ce ai nevoie pentru a beneficia de o alimentație sănătoasă. O porție pe zi de leguminoase, fie gătite sau încorporate în salate, supe sau piure asigură necesarul de fibre pentru bună funcționare a sistemului digestiv.

Mazărea ajută la protejarea sistemului osos, a inimii şi a vaselor sanguine. Mai mult, ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Fasolea are foarte puţină grăsime şi aproape deloc colesterol. Fibrele vegetale împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Consumul zilnic de fasole verde poate ajuta la scăderea valorii colesterolului.

Lintea este foarte bogată în molibden, un metal care face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman. Acesta arde grăsimile din sânge, ajută la formarea hemoglobinei și îmbunătăţeşte metabolismul celular.

Totodată să nu uităm că starea de bine din interior se reflectă la exterior, asta numai în cazul în care aveți grijă de acest aspect.