Deși educația copiilor nu poate fi doar datoria școlii, în momentul de față o mică parte dintre părinți se implică intensiv în educarea copiilor. Generațiile de părinți moderni își pun tot mai serios problema educației celor mici, însă de multe ori în mare parte din cauza programului foarte încărcat și a lipsei organizării corecte a programului zilnic, aceștia nu se implică activ în educarea copiilor ci mai degrabă insistă ca aceștia să ia parte la o multime de activități extrașcolare care pe lângă faptul că le ocupă o mare parte din timpul liber, este posibil nici să nu fie pe placul lor.

În acest sens este bine să amintim de modelul educațional al școlilor din Japonia, considerat de către specialiștii in domeniu a fi modelul ideal. Studiile făcute asupra acestuia arătând că modul în care părinții japonezi participă la educația copiilor este profund diferit de cel al altor culturi. Spre exemplu școlile japoneze oferă mult mai puțin acces la tehnologie, concentrându-se mai degrabă pe metode educaționale tradiționale de educație. Însă diferența semnificativă față de modelul românesc de educație este faptul că mamele japoneze văd educația copiilor ca fiind prima și cea mai mare responsabiltiate a lor, în timp ce majoritatea părinților români consideră că educarea școlară a copiilor este exclusiv datoria școlii.

Specialiștii în domeniu sunt de părere că, dacă părinții și-ar dedica zilnic măcar o oră pentru a stimula procesul de învățare al copilului, acest lucru ar îmbunătăți semnificativ rezultatele școlare ale acestuia. Astfel dacă veți fi mai conectați la cerințele și nevoile lor, atunci cu siguranță veți putea schimba acele rezultate școlare. În acest sens va puteți familiariza cu materia pe care o învață copilul la școală pentru a-l putea ajuta atunci când acesta întâmpină dificultăți la diverse materii, iar dacă observați că informațiile nu sunt comunicate de copii în mod corect atunci va puteți adresa profesorilor pentru lămuriri.

De asemenea puteți să puneți următoarele lucruri în practică pentru a putea vedea schimbări majore

  • în fiecare zi învață cum să fii aproape de copilul tău dăruindu-i timp și afecțiune;
  • în loc să blamezi școala sau profesorii pentru rezultatele copilului, crește timpul tău acordat educației lui;
  • învață-l să-și programeze eficient munca pentru a avea suficient timp liber și pentru alte activități care de asemenea îl pot ajuta în procesul de educare;
  • este foarte important să îl lauzi și să îl încurajezi când observi o îmbunătățire a rezultatelor școlare;
  • învață-l să prindă încredere în sine și totodată să găsiți o cale de comunicare eficientă, bazată pe încredere și respect.

Dacă majoritatea părinților ar lăsa deoaparte grijile de la birou și din viața de zi cu zi, iar în schimbul acestora ar fi ceva mai receptivi la nevoile copiilor, relația cu cei mici se va îmbunătăți treptat, lucru care se va reflecta și în obținerea unor rezultate școlare mai bune. În plus în momentul în care cel mic va observă că îi acorzi suficientă atenție și încerci să-l ajuți și să-i răspunzi la întrebări pe înțelesul lui va căpăta mai mult curaj, iar încrederea în sine se va dezvolta treptat.

Chiar dacă ai zile mai proaste și nu te simți capabili să-i oferi toată înțelegerea de care el are nevoie, cel puțin ai răbdare să-i explici lucrurile esențiale, astfel încât el să nu se simtă vinovat că a apelat la ajutorul tău. Dacă îi vei oferi afecțiune, timpul necesar, înțelegere și respect nu numai rezultatele lui școlare vor crește, ci și relația dintre voi se va îmbunătăți.