Conform celui mai recent studiu realizat de către cercetătorii australieni, consumul de nuci poate fi cheia pentru o sănătate cognitivă mult mai bună la persoanele cu vârste înaintate. Demența este un sindrom asociat cu un declin continuu al funcționarii cognitive, potrivit National Health Service (NHS). Organizația Mondială a Sănătății (WHO) estimează că numărul persoanelor care trăiesc cu demență în lume este estimat la 47 de milioane și se estimează că va crește la 75 de milioane până în 2030. De asemenea, numărul cazurilor de demență va fi aproape triplu până în 2050.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud au descoperit că, în mare parte, consumul de nuci poate ajuta la stimularea funcției cerebrale la vârstă înaintată. Pentru studiul ce a fost publicat în The Journal of Nutrition, Health and Aging, cercetătorii au analizat efectul consumului de nuci asupra unui număr de aproximativ 4.822 de adulți chinezi cu vârsta de peste 55 de ani.

Ei au descoperit că mâncarea care conținea mai mult de 10 grame de nuci pe zi (echivalentul a două lingurițe) a fost asociată cu gândirea pozitivă, raționamentul și memoria îmbunătățită. De asemenea, cercetătorii au constatat că aceeași cantitate de fructe cu coajă lemnoasă ar putea îmbunătăți funcția cognitivă a persoanelor în vârstă cu până la 60%, în comparație cu cei care nu au consumat nuci.

Studiul a analizat nouă valori ale datelor din China Health Nutrition Survey , care au fost colectate în aproximativ 22 de ani și mai mult decât atât s-a constatat că 17% dintre pacienți au mâncat în mod regulat nuci (în special arahide).  Arahidele sunt considerate a fi o sursă excelentă de substanțe antiinflamatorii și antioxidante care pot fi utilizate pentru atenuarea dar și reducerea declinul cognitiv.

„Nucile sunt cunoscute ca fiind bogate în grăsimi sănătoase, proteine și fibre cu proprietăți nutriționale care pot scădea colesterolul și îmbunătățesc sănătatea cognitivă. Îmbătrânirea populației este una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI. Îngrijirile medicale preventive îmbunătățite – inclusiv monitorizarea dietei – pot contribui la abordarea provocărilor pe care le prezintă o îmbătrânire a populației. ”

Spune cercetătorul Dr. Ming Li, citat de independent.co.uk.

În timp ce nu există niciun tratament pentru declinul cognitiv influențat de vârsta și boala neurogenerativă, variațiile în alimentația zilnică reprezintă îmbunătățiri pentru persoanele în vârstă, care se bazează pe un stil de viață sănătos.