Medicamentele analgezice ar putea fi în curând obținute dintr-o toxină secretată de scorpioni, care țintește așa numitul „receptor wasabi” al creierului, ceea ce îi face pe oameni să plângă atunci când taie ceapă. Oamenii de știință spun că, deoarece toxina declanșează un răspuns la durere printr-un mecanism necunoscut anterior, ar putea fi folosită pentru a analiza durerea și inflamația cronică. Studiul sugerează că poate duce chiar la dezvoltarea de noi tipuri de calmante non-opioide care nu ar crea dependență.

Atât toxina scorpionului, cât și wasabi sunt asociate în mod obișnuit cu provocarea durerii, nu cu reducerea ei, dar oamenii de știință afirmă că prima dintre acestea induce senzații asociate cu efectele rădăcinii de wasabi (plantă cunoscută și sub denumirea de hrean japonez) și poate ajuta de fapt la rezolvarea misterului durerii cronice.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco și de la Universitatea din Queensland au izolat toxina, o proteină pe care au numit-o „toxina receptorului wasabi” (WaTx), din veninul scorpionului australian Black Rock. Aceștia căutau compuși din venin care să activeze receptorul wasabi – o proteină numită TRPA1 care este încorporată în terminațiile nervoase senzoriale în întregul corp – și să fie folosită pentru a-l studia.

Când este activat, TRPA1 se deschide pentru a dezvălui un canal care permite ionilor de sodiu și calciu să pătrundă în celulă, ceea ce poate induce durere și inflamație.

Potrivit Daily Mail, autorul principal al studiului, John Lin King, a spus:

„Gândiți-vă la TRPA1 ca la <<alarma de incendiu>> a organismului pentru substanțele chimice iritante din mediul înconjurător. Când acest receptor întâlnește un compus potențial dăunător – în mod specific, o clasă de substanțe chimice cunoscute sub numele de <<electrofile reactive>>, care pot provoca daune semnificative pentru celule – este activat pentru a vă anunța că sunteți expus la ceva periculos de care trebuie să va îndepărtați.”

Receptorul poate fi activat de substanțe chimice regăsite în alimente cu aromă înțepătoare precum wasabi, ceapă, muștar, ghimbir și usturoi. Potrivit cercetătorilor, este posibil ca acestea să fi evoluat pentru a descuraja animalele să mănânce aceste plante. WaTx pare să fi evoluat din același motiv, au spus cercetătorii.

În timp ce multe animale folosesc veninul pentru a paraliza sau a-și ucide prada, toxina scorpionului pare a servi unui scop pur defensiv, deoarece activează doar versiunea TRPA1 găsită la mamifere, care nu se regăsesc în meniul scorpionilor Black Rock.

Oamenii de știință au descoperit că toxina este capabilă să pătrundă prin membrana celulară, o caracteristică pe care doar câteva alte proteine ​​sunt capabile să o gestioneze.

“A fost surprinzător să găsim o toxină care poate trece direct prin membrane. Acest lucru este neobișnuit pentru toxina peptidică. Dar este, de asemenea, interesant, pentru că, dacă înțelegeți cum aceste peptide pătrund prin membrană, s-ar putea să le puteți folosi pentru a transporta lucruri – medicamente, de exemplu – în celula care în mod normal nu poate pătrunde prin membrane”,

a adăugat Lin King, potrivit sursei citate.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că, precum substanțele iritante din plante sau din mediul înconjurător care declanșează receptorul wasabi, toxina scorpionului a declanșat un răspuns la durere. Dar, spre deosebire de iritanți, aceasta nu a provocat inflamații.

Cercetătorii au declarat că descoperirile lor au indicat că este posibil să se decupleze răspunsul protector împotriva durerii acute de inflamația care stabilește durerea cronică. Ei speră că descoperirile lor vor duce la o mai bună înțelegere a durerii acute, precum și la legătura dintre durerea cronică și inflamație, despre care s-a crezut anterior ca fiind experimental imposibil de distins.

credit foto: Daily Mail