Sportivii olimpici și atleții profesioniști și-ar putea deteriora dinții folosind regulat băuturi sportive, batoane energizante și geluri, potrivit unui studiu. Potrivit The Guardian, cercetătorii de la „University College London” au examinat 352 de sportivi de sex feminin și masculin din 11 sporturi, inclusiv ciclism, înot, rugby, fotbal, canotaj, hochei, navigație și atletism. Studiul a concluzionat că sportivii de elită au avut o sănătate orală slabă, în ciuda eforturilor de îngrijire a dinților.

Rezultatele, publicate în „British Dental Journal”, au arătat că 94% dintre sportivi își spălau dinții de două ori pe zi, comparativ cu 75% din publicul larg, în timp ce 44% folosesc ața dentară în mod regulat, față de 21% din public.

Studiul se bazează pe cercetările anterioare ale „UCL Eastman Dental Institute” care au măsurat degradarea dentară, sănătatea gingiilor și eroziunea acidă la sportivii de elită. S-a constatat că 49% dintre sportivi au prezentat carii dentare netratate, iar 32% au declarat că sănătatea lor orală a avut un impact negativ asupra antrenamentului și a performanței. Cel mai recent studiu a încercat să exploreze de ce.

Cercetătorii au descoperit că 87% dintre sportivi au băut în mod regulat băuturi sportive, 59% au consumat batoane energetice și 70% au folosit geluri energizante, toate acestea fiind cunoscute pentru deteriorarea dinților.

Descoperirile anterioare au sugerat că sportivii de elită ar putea avea un risc mai mare de boală orală din cauza că au gura uscată în timpul antrenamentelor intense.

Conform The Guardian, Dr. Julie Gallagher, din cadrul institutului UCL Eastman Dental, a spus:

„Am constatat că majoritatea sportivilor care au participat la studiul nostru au deja obiceiuri bune legate de sănătate orală, atât timp cât se spală pe dinți de două ori pe zi, vizitează stomatologul în mod regulat, nu fumează și au o alimentație în general sănătoasă.

Cu toate acestea, ei folosesc frecvent băuturi sportive, geluri energizante și batoane în timpul antrenamentelor și al competiției; zahărul din aceste produse crește riscul de apariție a cariilor dentare, iar aciditatea acestora crește riscul de eroziune. Acest lucru ar putea contribui la niveluri ridicate de carie dentară și eroziunea acidă pe care am văzut-o în timpul controalelor dentare.”.

Gallagher a afirmat că sportivii intervievați în cadrul acestui studiu sunt dispuși să ia în considerare schimbările de comportament, cum ar fi utilizarea suplimentară de fluor din apa de gură, mai multe vizite la medicul stomatolog și reducerea consumului de băuturi sportive, pentru a îmbunătăți sănătatea orală.

Cercetătorii au continuat să lucreze cu sportivii de elită și membrii echipei lor de sprijin pentru a realiza un studiu de intervenție asupra sănătății orale.