Preferată pe parcursul verii pentru aroma răcoritoare, menta este considerată a fi cel mai bun tonic pentru digestie. De asemenea, ceaiul de mentă este una dintre cele mai bune băuturi răcoritoare, în special pe timpul verii, cu atât mai mult cu cât acesta are beneficii multiple asupra organismului. Ba mai mult decât atât este cunoscut de către specialiști efectul benefic pe care îl are menta pentru o digestie cu probleme.

Ceea ce este cu adevărat important de știut este legat de faptul că această plantă se poate consuma în totalitate, chiar dacă cel mai adesea sunt utilizate frunzele pe parcursul mai multor etape. De altfel pentru prepararea unei infuzii se pot folosi doar frunzele, însă pentru uleiul esențial de mentă este nevoie de întreaga plantă. Totodată substanțele pe care le conțin frunzele de mentă pot genera o acțiune analgezică și în special de calmare a stomacului, eliminând astfel gazele.

În cazul uleiului esențial de mentă, acesta acționează asupra terminațiilor nervoase din piele și mucoasă. Pentru cei care au utilizat acest ulei esențial este cunoscută senzația de la începutul aplicării, senzația de răcorire, ca mai apoi să aibă parte de o senzație locală de căldură accentuată. Potrivit “Ghidului plantelor medicinale și aromatice”, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, citat de Adevărul, uleiul esențial de mentă are acțiune antispastică asupra mușchilor netezi. Prin urmare menta este indicată și pentru a ameliora o digestie dificilă deoarece combate stările de greață, spasmele gastrointestinale și a dischineziei biliare, și bineînțeles nu trebuie să uităm că poate fi utilizată ca tonic pentru o digestie normală.

De altfel, infuzia de mentă se prepară dintr-o lingură rasă de mentă uscată sau câteva frunze de mentă proaspătă la o cană cu apă. Pe parcursul unei zi se beau maxim două căni, însă acest lucru se va face în mai multe etape. Cu toate astea trebuie să țineți cont de faptul că menta nu este recomandată în constipația cronică. De asemenea atunci când conținutul de ulei volatil, în special mentol, este foarte mare, acesta poate genera dureri abdominale, greață, vărsături, dar și rigiditate musculară.