Există anumite lucruri care se întâmplă inevitabil din când în când pe care cu toții încercăm să le prevenim. Un bun exemplu din acest punct de vedere este deshidratarea, mai ales atunci când ai foarte multe de realizat și uiți că trebuie să bei apă. Sau atunci când intarzii la o întâlnire pe care ai uitat să o treci în agendă. Și bineînțeles temutele arsuri sau alergia solară, ambele provocate de expunerea prelungită la soare fără protecție adecvată.

Desigur este posibil să va amintiți să aplicați o loțiune cu factor de protecție solară pe corp, astfel folosind-o zilnic puteți preveni apariția cancerului de piele și a semnelor îmbătrânirii, dar este posibil ca de multe ori să uităm să luăm aceste măsuri de precauție și pentru buze.

Doctorul dermatolog Joshua Zeichner, director al departamentului de cercetări cosmetice clinice în cadrul Centrului Medical Mount Sinai din New York a afirmat conform publicației Women’s Health.:

„Majoritatea oamenilor își îmbunătățesc metoda de aplicare a protecției solare pe corp, dar nu sunt la fel de buni în protejarea buzelor. Ca și restul pielii, buzele tale au nevoie de protecție împotriva soarelui pentru a ajuta la prevenirea cancerului de piele. Buza dvs. inferioară este deosebit de vulnerabilă, deoarece iese puțin în afară și se arcuiește în sus, astfel încât devine mai expusă la soare decât buza superioară”

Iar pentru a scăpa de această problemă tot ce trebuie să faceți este să adăugați și protecția solară pentru buze la rutina zilnică de înfrumusețare. Cu toate că nu puteți aplica pe buze toate acele loțiuni și creme pentru protecție solară pe care le utilizați pe corpul vostru. De altfel medicul dermatolog specializat în chirurgie laser cutanată și proceduri dermatologice, Jennifer MacGregor din cadrul centrului Union Square Laser Dermatology din New York afirmă:

„Majoritatea loțiunilor pentru corp nu funcționează atât de bine pe buze. Asta pentru că au o consistența lichidă sau sunt prea alunecoase ca să se păstreze pe suprafața buzelor”, conform Women’s Health.

De altfel pentru a putea găsi factorul de protecție solară (SPF) potrivit buzelor, cercetătorii au realizat numeroase studii. Cu toate astea nu trebuie să uităm faptul că fiecare persoană în parte are o anumită preferință în legătură cu nivelul SPF pe care îl aplică în mod obișnuit. Potrivit sursei citate, doctorul Zeichner mai adaugă:

„Multe produse de bază pentru buze conțin deja protecție solară, așa că, prin obișnuința de a utiliza produsul cosmetic vă acordați protecție. Dacă nu are SPF, cumpărați un balsam pentru buze care are și aplicați-l înainte de ruj sau luciu de buze pe tot parcursul anului – la fel cum aplicați o loțiune hidratantă cu SPF înainte de orice alt produs de machiaj. În decurs de 10 secunde deja faceți un pas în direcția corectă spre protejarea dumneavoastră”.

De asemenea, cu cât factorul de protecție solară al balsamului atinge SPF 30 este cu atât mai bine pentru protecția buzelor, însă specialiștii în domeniu afirmă că este suficient și SPF 15. Totodată un aspect foarte important ține de de modul de aplicare a protecției pentru buze. Specialiștii spun că cel mai bine ar fi să aplicați balsamul cu SPF cel puțin o dată pe oră, mai ales când sunteți la plajă, deoarece nu există efecte adverse, fiind indicată reaplicarea acestuia la intervale regulate de timp pentru a menține protecția. De altfel, doctorul Zeichner mai spune:

„Pigmentația, în general, este protecția solară a naturii – ajută la protejarea pielii și a buzelor de arsuri solare. Cu toate acestea, nu este perfectă și chiar și pacienții cu piela închisă la culoare pot suferi arsuri solare și chiar și pacienții cu piela închisă la culoare pot avea cancer de piele.”

În cazul în care se întâmplă ca buzele să fie arse de soare, nu puteți conta foarte mult pe produsele mentolate sau cele cu efect de răcorire cu aloe vera, deoarece acestea au doar efect pe moment și nu reprezintă un remediu pentru a trata arsurile. Și totodată consumul exagerat de apă nu ajută la vindecarea mai rapidă a arsurilor de pe buze.

„Deși este întotdeauna cel mai bine să fim hidratați, dar apa nu ajută în cazul deteriorării celulare indusă de razele UV”.

A explicat MacGregor.

Potrivit specialiștilor dacă aveți buzele arse, trebuie să aplicați produse care conțin vaselină sau balsam regenerator pentru a le păstra hidratate și pentru a ajuta procesul de vindecare. Apoi de 2 ori pe zi, timp de 3 zile aplicați un unguent pe bază de hidrocortizon pe marginea exterioară a buzelor, având grijă deoarece acesta este exclusiv pentru uz extern. Iar dacă aceste remedii nu au niciun efect asupra buzelor arse de soare cel mai bine ar fi să vă îndreptați către un dermatolog.