Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge la nivelul venelor și migrarea acestuia într-o zona vitală, fiind în momentul de față la originea a unuia din patru decese. Din păcate importanta acestei condiții este mult subapreciată, motiv pentru care specialiștii au înființat Societatea Română de Hemostaza și Tromboză și pentru care unele spitale au înființat un Departament dedicat de Hemostaza și Tromboză. De asemenea în scopul conștientizării populației, în fiecare an se organizează Ziua Mondială a Trombozei, pe data de 13 octombrie.

Tromboza este una dintre cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire și mortalitate, unul din patru decese fiind urmarea unei afecțiuni cauzate de tromboză: tromboembolismul venos, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral tromboembolic.

Printre cele mai cunoscute cauze ce duc la formarea acestei afecțiuni se numără: intervențiile chirurgicale (fie că vorbim de cele ortopedice sau de cele generale), imobilizarea la pat o perioadă îndelungată, modificări ereditare în sânge, obezitate, sarcină, conumul de contraceptive orale, fumatul, alimentația nesănătoasă, dar să nu uităm și de vârsta înaintată.

Acestea pot fi depistate prin intermediul a câtorva semne vizuale și anume mărirea de volum a coapsei/gambei, durere pe care o poți resimți ca o dificultate la mers, de asemenea se pot vedea semnele de inflamație locală, iar în unele cazuri în care tromboza venoasă este mai gravă se poate observa cordonul venos întărit. Cel mai adesea aceasta se depistează la ecografii. În funcție de gravitatea trombozei venoase, medicul specialist va stabili dacă aceasta se poate trata local sau dacă este nevoie de spitalizare și un tratament ceva mai special pentru a putea neutraliza această afecțiune.

Prin urmare în cazurile mai grave se poate impune un tratament anticoagulant care va fi inițial injectabil ca mai apoi să se opteze pentru un tratament de anticoagulare oral. Ceea ce este foarte important și toate persoanele ar trebui să rețină acest lucru este legat de faptul că tromboza venoasă netratată corespunzător și în timp util poate duce la complicații cu un risc vital. De aceea în cazul în care observați semnele enumerate mai sus pe membrele voastre cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă îndreptați către medic.