Efectul Dunning-Kruger nu este nimic altceva decât efectul de supraîncredere/supraapreciere, iar acesta denumește un mecanism de gândire care poate genera o eroare de autoevaluare, conform căreia persoanele incompetente își apreciază nivelul de inteligență, de cunoaștere și de competență ca fiind cu mult mai ridicat decât ceea ce este în realitate.

Celebrul scriitor germano-american, Charles Bukowski, adesea spunea:

„Problema acestei lumi este că oamenii inteigenți sunt plini de îndoieli, în timp ce cei mai proști sunt plini de încredere, în toate împrejurările”.

În prezent acest efect se poate observa mai des ca niciodată printre oameni. De asemenea oameni de știință, artiști, dar și filozofi din vremuri diferite s-au exprimat cu privire la acest efect Dunning-Kruger astfel:

Aristotel spunea:

„Ignorantul afirmă, savantul se îndoiește, iar înțeleptul reflectează”.

În secolul XIX-lea, Charles Darwin afirma:

„Ignoranța generează mai des încredere decât cunoștințele”.

Rezultatele studiilor și al analizelor cu privire la acest efect de supraîncredere au fost publicate în anul 1999 în revista ștințifică „Journal of Personality and Social Psychology”, această revistă fiind specializată în studiul personalității.

Efectul Dunning-Kuger a fost demonstrat de către psihologii americani, David Dunning și Justin Kruger. Studiile lor cu privire la acest efect au început încă din anul 1995. Studiile lor i-au dus către câteva ipostaze celebre:

  • cei ce tind să își supraestimeze nivelul de competență sunt persoanele incompetente;
  • tot aceștia nu pot să recunoască adevăratul nivel al competenței, dar si persoanele ce îl dețin;
  • deseori persoanele incompetente nu își pot da seama de incompetența lor.

Toate aceste caracteristici enumerate mai sus au fost testate și probate și pe un grup de studenți la psihologie. Acestora li s-au dat teste de autoevaluare in domeniul logicii și al raționamentului, dar și teste de gramatică sau teste în privința umorului. După toate aceste testări s-a ajuns la concluzia că oamenii competenți au făcut o estimare corectă, iat cei mai puțini competenți s-au supraevaluat.  De altfel putem spune că în prezent acest efect este foarte vizibil din păcate în clasa politică a vremii.