Conform datelor unui studiu realizat recent, efectul Flynn din secolul XX  a ajuns într-o perioadă de regres. Pentru cei ce nu sunt familiarizați cu acest efect trebuie să spunem că efectul Flynn este studiul prin care academicianul neo-zeelandez James Flynn a demonstrat că IQ-ul indivizilor a crescut cu aproximativ 3 puncte în medie per deceniu.

Bineînțeles asta se întâmpla în secolul XX, deoarece în prezent statisticile noului studiu realizat ne arată că oamenii își pierd din inteligență. Ba mai mult decât atât în cadrul studiului (realizat de Ranger Frisch Centre for Economic Research din Norvegia), oamenii de știință au ajuns la concluzia că efectul Flynn a avut apogeul la mijlocul anilor 1970.

Numai că de atunci inteligența oamenilor este tot într-o scădere, o scădere semnificativă. Iar acest lucru este confirmat și de psihologul Stuart Ritchie, de  la Universitatea din Edinburgh, pentru publicația The Times, fiind parte din acest studiu:

Este cea mai convingătoare dovadă de până acum că efectul Flynn s-a inversat. Dacă plecăm de la asumpția că modelul lor este corect, rezultatele sunt impresionante și destul de îngrijorătoare”.

Chiar dacă oamenii de știință sunt conștienți de scăderea inteligenței omenirii din ultimii ani, încă nu au găsit cauza sigură care să ducă la inversarea efectului Flynn.

Deși nimeni nu poate spune cu exactitate ce anume a dus la acest lucru, părerile de cele mai multe ori sunt împărțite. De exemplu unii cred că felul nostru dezechilibrat de a consuma anumite produse alimentare sau așa zise diete, duc la pierderea inteligenței. Alții sunt de părere că în acest sens contribuie și următoarele aspecte:

  • neperformanța sistemelor educaționale, indiferent de forma de învățământ;
  • dependența de gadgeturi îi face pe oameni să devină foarte comozi, astfel încât creierul lor nu mai este folosit și în cele din urmă ajunge să-și piardă din abilități;
  • o altă cauză deloc de neglijat este legată de sursele de informare.

De cele mai multe ori proasta informare, știrile false, dar și diversitatea tabloidelor pe care majoritatea oamenilor le frecventează nu aduc un aport sănătății mintale și nici nu dezvoltă inteligența. De cele mai multe ori creierul acceptă lucrurile simple, banale pentru că nu este nevoit să depună prea mult efort pentru a le asimila și nici nu iese din zona de confort.

În momentul în care oamenii vor înțelege că trebuie să iasă din zona de confort în fiecare zi, doar atunci vor face un prim pas pentru a-și păstra inteligența. Și bineînțeles nu trebuie să uităm nici de importanța informațiilor corecte. În consecință oamenii ar trebui să se îngrijească de lucrurile importante din viața lor, inclusiv să facă activități care să îi ajute să aibe un creier sănătos.