Devenită deja o problemă la nivel global, sindromul colonului iritabil afectează cel puțin o persoană din patru, conform estimărilor specialiștilor. De altfel cele mai multe persoane afectate nu știu și nici nu cunosc faptul că sunt afectați de o asemenea problemă.

Conform unui articol al operatorului medical MedLife, la pacienții afectați de sindromul colonului iritabil, contracțiile mușchilor intestinali sunt neregulate, iar reziduurile alimentare se mișcă în colon cu dificultate. Prin urmare, la nivelul colonului se acumulează materii care perturbă procesul normal de digestie și defecatie. O afecțiune greu de integrat în anumite norme și care se poate caracteriza mai ales prin prisma simptomelor care o însoțesc, sindromul colonului iritabil este definit ca fiind o afecțiune digestivă ce provoacă balonare, flatulență, durere abdominală și diaree, aceste simptome apărând înainte de defecare sau după anumite mese.

În consecință persoanele afectate fac o mulțime de greșeli în privința alimentației lor, iar acest lucru duce la înrăutățirea sindromului colonului iritabil. Printre cele mai frecvente greșeli pe care le fac persoanele cu sindromul colonului iritabil sunt:

  • Consumul excesiv de fibre

Sunt destul de multe persoane care suferă din cauza acestui sindrom și care consumă destul de des fibre. În special acele fibre care se regăsesc în pâinea integrală, pastele brune, batoanele de cereale și totodată biscuiții digestivi. Potrivit prof. Dr. Peter Whorwell din Marea Britanie „fibrele sunt un agent de stimulare care dau stomacului și mai mult de lucru fiind posibil să înrăutățească simptomele pentru persoanele care suferă de constipație severă”.

  • Beau foarte multă apă

Chiar dacă oamenii sunt îndemnați să consume doi litri de lichide în fiecare zi, o parte din aceste persoane consumă apă în exces, dar fără să aibă un efect asupra intestinului gros deoarece apa este absorbită în fluxul sanguin înainte de a ajunge acolo.

  • Administrarea anumitor medicamente

O bună parte dintre oameni nu cunosc faptul că medicamentele pe bază de Ibuprofen, de exemplu, contribuie la instalarea constipației. De asemenea antibioticele se numără printre medicamentele care pot afecta flora intestinală și pot duce la apariția sindromului de colon iritabil. În aceeași măsură folosirea în exces a medicamentelor cu proprietăți antiacide sau a laxativelor poate avea un impact major asupra procesului de digestie și pot irita colonul.

  • Nu își țin greutatea sub control

Cele mai predispuse persoane la sindromul colonului iritabil sunt cele supraponderale și de aceea este foarte important și necesar să-și țină greutatea sub control. Buna funcționare a sistemului digestiv este in strânsă legătură cu exercițiile fizice, mișcarea fiind o componentă esențială a unui stil de viață sănătos.

  • Ignoră în general problemele de sănătate

Chiar dacă semnele pe care vi le oferă organismul sunt destul de clare, numărul persoanelor care fac ceva în acest sens și se îndreaptă către medic și diverse consultații este unul foarte mic. Însă nu trebuie să ignorați starea voastră de sănătate, ci să încercați să vă soluționați problemele cu ajutorul medicului.

Pentru a ameliora simptomele și pentru a trata această afecțiune este necesară o abordare complexă care pe lângă consultațiile și tratamentul prescris de un medic specialist, presupune schimbări importante ale stilului de viață al celor care suferă de acest sindrom.