Vitiligo este o afecțiune care duce la distrugerea sau slăbirea melanocitelor, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii, ceea ce duce la pierderea sau oprirea producerii pigmentului și la apariția de pete albe pe suprafața pielii. Varsta medie la care debuteaza această afecțiune a pielii este de 25 de ani, însă nu este exclus ca aceasta să apară la orice vârstă. Vitiligo are tendinta de a progresa cu timpul, astfel incat portiuni din ce in ce mai mari ale pielii isi pierd pigmentarea, putand de asemenea sa duca la aparitia firelor de par alb in zonele depigmentate.

Din motive încă necunoscute, boala afectează cu preponderență anumite zone ale corpului, între care fața, degetele, articulațiile, picioarele, genunchii și organele genitale. Vitiligo nu afectează textura și celelalte calități ale pielii, ci are efect numai asupra culorii acesteia.

Cercetatorii au identificat mai multe forme de vitiligo, dintre care principalele forme ale afectiunii sunt:

  • vitiligo generalizat (nonsegmental) – este cea mai comună formă, constand in pierderea pigmentului pielii sub forma de petice pe toată suprafața corpului. Apare de obicei pe față, gât, scalp, gură, dar și pe mâini și brațe, putand fi observat in mod frecvent in zone in care predomina frecarea, contactul cu alte suprafete sau alte traume, de exemplu pe maini, brate si alte locuri acolo unde oasele sunt aproape de suprafata pielii;
  • vitiligo segmental – apare sub formă de pete mici pe piele, care apar pe o parte a corpului într-o zonă limitată, iar acest lucru se poate întâmpla la cel puțin 10% dintre persoanele afectate.

Trebuie specificat faptul că această afecțiune este considerată a fi o tulburare autoimună. Aceste tulburări autoimune, în general apar atunci când sistemul imunitar atacă propriile țesuturi și organe ale corpului. La persoanele cu vitiligo sistemul imunitar se pare ca ataca celulele pigmentare ale pielii (melanocitele). Intre 15 si 25% dintre persoanele cu vitiligo prezintă un risc mai mare de a dezvolta şi alte boli autoimune ,in special tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, diabetul de tip 1, psoriazisul, anemia Biermer, boala Addison sau lupusul eritematos sistemic.

In absența acestor afecțiuni autoimune, vitiligo nu afectează sănătatea generală sau funcționarea fizică. Însă pentru persoanele afectate de vitiligo, această afecțiune reprezintă o problemă importantă, având în vedere preocupările legate de aspect și identitatea etnică. Vitiligo rezultă cel mai probabil dintr-o combinație de factori genetici și de mediu, dintre care majoritatea nu au fost identificați. Ba mai mult decât atât aproximativ 20% dintre persoanele care suferă de această afecțiune au cel puțin o rudă apropiată, care este afectată.

În ultima perioadă, această afecțiune a devenit cunoscută datorită supermodelului Winnie Harlow care discută și în același timp demonteaza prejudecatile asociate cu această afecțiune. În vârstă de doar 24 de ani, aceasta este afectată de vitiligo, însă a devenit cunoscută în calitate de concurent pentru emisiunea de televiziune America’s Next Top Model în 2014 și de asemenea a mai apărut pe podium defilând pentru mari designer din industria modei, printre care amintim de Victoria’s Secret și Marc Jacobs.

credit foto, video: Ebuzztt.com,  romaniatv.net