Una dintre cele mai cunoscute și frecvente probleme ale tenului o reprezintă acneea. Semnele pe care le poate lăsa aceasta sunt supărătoare și în acelaș timp vizibile, în special în zona feței.

Ce reprezintă acneea și când apare această afecțiune medicală?

Potrivit specialiștilor din dermatologie, acneea reprezintă o boală inflamatorie a glandei ce se găsește în jurul firului de păr, având ca substrat interacțiunea dintre keratină, hormoni, bacterii și sebum. Această afecțiune poate fi prezentă la orice vârstă, dar perioada propice pentru dezvoltarea acneei este cea legată de adolescență. De altfel adolescenții sunt cei care se pot confrunta cu cele mai agresive forme ale acestei afecțiuni.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale formării acneei?

În linii mari, acneea este produsul unor pori înfundați ai epidermei, iar acest lucru se poate întâmpla din pricina hipersecreției glandelor sebacee. Printre factorii ce duc la aparița acneei se numără: celulele de piele moartă, sebumul în exces, componența hormonală, dar și înmulțirea bacteriilor. De asemenea pe lângă acești factori se mai pot adăuga și alte elemente importante:

  • mâncarea procesată și plină de hormoni, dar și diferiți stimulenți (printre care cei mai cunoscuți și utilizați – cafeină și cacao);
  • îngrijirea cosmetică nepotrivită în cazul fiecărui tip de ten;
  • stresul, anxietatea, tulburările hormonale, dar și soarele determină apariția acneei.

Cum se poate trata acneea?

Cel mai important lucru pe care îl poți face în privința acneei este să te bazezi pe  consult, analize individuale și pe recomandările dermatologului. Un astfel de tratament pentru acnee se poate alege în funcție de următoarele caracteristici:

  • localizarea acneei;
  • cauzele apariției acesteia;
  • modul de viață al persoanei ce își dorește tratarea acneei.

De altfel, dr. Anca Doboș explică potrivit csid.ro:

Fiecare tratament se individualizează și răspunde diferit, de aceea și rezultatele pe același tip de acnee pot fi diferite de la individ la individ, în funcție de factori generali, hormonali, genetici sau constituționali. 

Tratamentul este unul complex și se individualizează în funcție de forma clinică, extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau după varsta pacientului. Astfel că, paleta de tratament cuprinde: antibiotice locale sau generale, bactericide locale, hormone sau retinoizi. Toate acestea se iau numai sub directa îndrumare a medicului”.  

Ce remedii naturiste poți utiliza în tratarea acneei?

Cele mai multe tratamente naturiste au la bază elemente precum uleiul de levănțică, uleiul de cuișoare, coaja de portocală, coaja de lămâie, dar și castravetele. Să nu uităm, însă, de efectele benefice ale ceaiului de urzică pe care îl puteți utiliza de 2 ori pe zi, pe o perioadă de câteva săptămâni. Se poate aplica pe zona afectată prin tamponare, utilizând dischete din bumbac.

În funcție de zona afectată și de textura pielii poți utiliza cel puțin o parte, dacă nu în totalitate, din produsele naturiste de mai sus. Dar metoda de succes recomandată în tratarea acneei este să vă adresați medicului dermatolog.