Deseori oamenii cred că pastele proaspete sunt mult mai bune decât cele uscate, dar acest lucru nu este decât o concepție greșită, deoarece fiecare tip de paste se pregătește diferit cu o gamă variată de ingrediente. Pastele întotdeauna vor avea nevoie de sos pentru gust și savoare.

În general sosul este cel care dictează forma pastelor și felul acestora, pe care să le folosiți în preparatele voastre. Rachel Roddy explică faptul că doar un anumit sos se potrivește unui anumit tip de paste:

„ Sosurile pe bază de unt se potrivesc mai bine cu pastele făinoase și ouăle, iar sosurile pe bază de ulei de măsline merg mult mai bine cu pastele din făină și apă “.

Obiceiurile și producțiile locale au de asemenea o influență. “Un sos neted, de unt și gorgonzola, se potrivește cel mai bine cu fidea de ouă”, adaugă Roddy, “în timp ce un sos cu brânză din Italia, din sudul Italiei nu este același pe toate formele de spirale ale pastelor uscate”.

Chiar și în Italia, unde există cel puțin un magazin de paste proaspete, în fiecare oraș, lucrurile nu sunt identice atât de mult ca un ingredient de zi cu zi. Sau ca o tratație o dată pe săptămână pentru cei care nu doresc să își pregătească ravioli de la zero la domiciliu (și cine îi poate învinovăți pentru acest lucru?!). În calitate de om de știință, Oretta Zanini de Vita, autoarea mai multor cărți de specialitate printre care și “Enciclopedia Pastelor” sau “Sosuri și Forme: Paste pe calea italiană”, precizează că pastele mult prea elaborate nu sunt niciodată o idee bună în cele mai speciale momente, o abordare cu care și Roddy este de accord.

Prin urmare dacă îți dorești ceva unic ar fi mult mai potrivit să cercetați puțin toate aceste aspecte, apoi să pregătiți ceva de mâncare. Până la umă fiecare fel de mâncare are secretul său pe care îl poți descoperi și tu cu puțină răbdare, cercetare și în cele din urmă migală. Pentru o masă special tu pentru ce tip de paste ai opta?