Mulți dintre noi suntem familiarizați cu sentimentul că suntem pe punctul de a adormi la birou în mijlocul zilei, simțindu-ne de-a dreptul copleșiți. Dar, deși probabil că nu va da bine în fața șefului, se pare că nu trebuie să te împotrivești acestui lucru.

Noi cercetări arată că luarea unei pauze de somn în mijlocul zilei poate avea un beneficiu ascuns pentru sănătate. Oamenii de știință din Grecia consideră că un pui de somn rapid poate să vă scadă semnificativ tensiunea arterială, reducând probabil șansele de atac de cord sau accident vascular cerebral.

În urma unui studiu efectuat pe 212 persoane, oamenii de știință au descoperit ca o oră de pauză, în mod regulat, ar putea scădea semnificativ tensiunea arterială. Rezultatele au arătat că, pentru fiecare oră, un participant a atins o scădere a tensiunii arteriale sistolice cu o medie de 3 mmHg.

Tensiunea arterială sistolică, valoarea de vârf în citirea tensiunii arteriale, este forța sângelui care împinge în arterele dumneavoastră atunci când inima bate. În context, un medicament prescris pentru reglarea tensiunii arteriale ar reuși să îi scadă valoarea maximă cu 5 până la 7 mmHg.

„Somnul de la miezul zilei pare să scadă tensiunea arterială la aceeași valoare ca și alte modificări ale stilului de viață”, a declarat Dr. Manolis Kallistratos, cardiolog la Spitalul General Asklepieion din Voula, Grecia. Și o valoare mică de doar 3 mmHg poate face diferența atunci când vine vorba de sănătate. Suficient pentru a reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Dr. Kallistratos a adăugat în comunicatul de presă al Colegiului American de Cardiologie: „Evident, nu dorim să încurajăm oamenii să doarmă ore întregi în timpul zilei, dar, pe de altă parte, nu ar trebui să se simtă vinovați dacă pot lua o scurtă pauză, având în vedere beneficiile potențiale pentru sănătate”.

Așa cum am arătat și în alte articole trebuie să ținem cont de faptul că prea mult sau prea puțin somn poate crește riscul bolilor de inimă și de asemenea pe lângă faptul că este bine să consultăm un medic specialist atunci când ne confruntăm cu tulburări severe ale somnului, trebuie să fim bine informați în ce privește diferitele mituri despre somn.