Oamenii de știință au declarat că această etapă evolutivă a durat aproximativ 33.000 de ani după ce au realizat un nou studiu. Acest stadiu de evoluție și schimbare datează încă de pe vremea când lupii au fost domesticiți. Și astfel câinii au dezvoltat mușchii din jurul ochilor lor pentru a arata mult mai drăguți în fața oamenilor, iar acest lucru a fost arătat pentru prima dată de către o cercetare științifică.

În cele din urmă acești mușchi permit câinilor să ridice o sprânceană într-un mod particular și să se uite trist, astfel aceștia au parte de expresii faciale care sunt similare cu ale oamenilor. Cercetătorii spun că aceste expresii ale sprâncenelor fac în așa fel încât ochii câinilor să devină mai mari și să fie asemănători cu cei ai copiilor.

Așadar, oamenii de știință au ajuns la concluzia că majoritatea câinilor pot să arate mai multe expresii faciale asemănătoare celor umane decât cea mai apropiată de natură lor. Lucrul acesta a fost demonstrat prin asemănarea mușchilor feței câinilor și lupilor. Potrivit Daily Mail, dr. Juliane Kaminski de la Universitatea din Portsmouth, a afirmat:

Dovezile sunt convingătoare că majoritatea câinilor au dezvoltat un mușchi pentru a ridica sprânceana interioară după ce aceștia au fost domesticiți din lupi. Am studiat, de asemenea, comportamentul câinilor și al lupilor, când s-au aflat în prezența unui om timp de două minute, câinii și-au ridicat sprâncenele interioare mai mult și la intensități mai mari decât lupii”.

De aceea sprâncenele expresive la câini pot fi un rezultat al preferințelor oamenilor exprimate în mod inconștient care au influențat selecția în timpul domesticirii.

„În momentul în care câinii fac mișcarea, se pare că provoacă o dorință puternică la oameni de a avea grijă de ei. Acest lucru le va da câinilor, care își mișcă sprâncenele mai mult, un avantaj de selecție față de alții și își vor întări caracterul”, conform studiului citat de Daily Mail.

Cu toate astea modificările musculare faciale pot fi legate direct de interacțiunea socială sporită a câinilor cu oamenii. Ba mai mult decât atât, țesutul moale, inclusiv mușchiul, nu are tendința de a supraviețui, astfel făcând studiul mai greu pentru acest tip de evoluție. De asemenea se spune că singura specie de câine care a făcut parte din studiu și care nu avea mușchi a fost husky-ul Siberian, care se numără printre rasele de câini mai vechi.

Totodată în trecut acest câine a fost crescut pentru a trage sania mai degrabă decât să fie un animal de companie. Prin urmare rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul “Proceedings” al Academiei Naționale de Științe.

Sursa foto: dailymail.co.uk