Teiul apare în tradițiile unora dintre cele mai vechi popoare din lume, fiind recunoscut pentru calitățile terapeutice extraordinare. Popoarele germanice asociau copacul cu Freya, zeița iubirii și a adevărului. Mulți considerau că mireasma puternică a florilor de tei îi face pe oameni să spună întotdeauna adevărul când se află sub un tei, astfel că arborele era folosit ca loc pentru nunți, dar și pentru judecăți.

Există aproximativ 30 de specii de tei, toate făcând parte din genul Tilia, în România cele mai răspândite fiind Tilia platyphyllos (teiul cu frunza mare), Tilia cordata (teiul pucios sau teiul cu frunza mică) și Tilia tomentosa (teiul argintiu). Unul dintre cele mai celebre exemplare de pe teritoriul țării noastre – Teiul lui Eminescu- este un tei argintiu vechi de peste 500 de ani.

Lemnul de tei este folosit la producerea unor instrumente muzicale precum chitara sau pianul. Florile, frunzele, scoarța și cărbunele (obținut din lemn) de tei sunt folosite în scopuri medicinale. Ingredientele active ale acestora includ flavonoizi (cu rol antioxidant) și uleiuri esențiale. Planta conține și taninuri, cu rol astringent. Aceste substanțe fac din florile de tei un ingredient foarte căutat și în industria cosmetică, fiind folosite la fabricarea diverselor creme și măști pentru față.

Cele mai interesante beneficii pentru sănătate ale florilor de tei includ capacitatea acestora de a îmbunătăți sistemul imunitar, calmarea și detoxifierea organismului, eliminarea anxietății și reducerea inflamatiilor.

Ameliorează anxietatea

Pentru că au proprietăți care aduc liniștea și calmul, ceaiul de tei este adesea folosit pentru ameliorarea anxietății. De altfel, ceaiul poate reduce și oboseala mentală. Se spune că o ceașcă de ceai este întotdeauna binevenită mai ales dacă va simțiți epuizat, atât fizic cât și psihic, contribuind la ameliorarea insomniilor și a nervozității.

Previne bolile cronice

Prin conținutul bogat de antioxidanți florile de tei reprezintă bazele mai multor remedii care pot preveni bolile cronice. Mai exact acești antioxidanți ajută organismul să scape de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, responsabili de stresul oxidativ celular. Odată ce lucrul acesta este îndeplinit starea voastră de sănătate va fi mult mai bună. Totodată antioxidanții din ceaiul de tei protejează pielea împotriva semnelor de îmbătrânire, dar și a expunerii la soare. Pentru persoanele care se confruntă cu afecţiuni renale, ceaiul de tei este de asemenea indicat pentru că previne formarea pietrelor la rinichi.

Detoxifică organismul

Ceaiul de tei conține acidul protocatehic, fiind o substanță care pe lângă acțiunea să antimicrobiană are proprietăți antioxidante. De asemenea ceaiul de tei induce transpirația, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente metode prin care se pot elibera toxinele din corp, împreună cu excesul de săruri, grăsimi, apă, dar și alte substanțe nocive. Totodată ceaiul de tei este benefic și pentru persoanele care au febră, deoarece prin transpirația indusă se ajunge la scăderea rapidă a febrei, fără că organismul și organele interne să fie afectate.

Remediu împotriva gripei și a răcelilor

Ceaiul de tei este bun și pentru calmarea căilor respiratorii inflamate sau pentru alte simptome de răceală și gripă. De asemenea calmează durerea din gât și reduce tusea și iritația. Ceiul de tei este considerat unul dintre cele mai bune remedii împotriva răcelilor și a gripei.

Îndepărtează inflamația

Datorită conținutului bogat de quercetina și kaempferol, ceaiul de tei prezintă și proprietăți antiinflamatoare. Ceaiul de tei ajută la ameliorarea migrenelor, fiind de asemenea un bun remediu pentru persoanele care suferă de artrită.

Îmbunătățește digestia

Pentru persoanele care suferă de balonare, constipație sau crampe o soluție poate fi și o ceașcă de ceai de tei. Amestecul de compuși și substanțe găsite în ceaiul de tei poate reduce disconfortul gastrointestinal și de asemenea poate stimula digestia normală.

Totodată înainte de a consuma ceai de tei trebuie să știți dacă sunteți alergici la florile de tei sau nu. Există de asemenea și o doză maximă de consum, și anume nu trebuie să consumați mai mult de trei căni de ceai de tei pe zi. Ceaiul de tei nu este recomandat: pentru femeile gravide, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, acesta având proprietatea de a subția sângele, crescând riscul de hemoragie; în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni ale inimii, putând accelera ritmul cardiac; persoanele care suferă de anemie deoarece împiedică absorbția de fier. Șoferii trebuie să țină cont de faptul că teiul poate produce stare de somnolență și amețeală.