Pepenele roșu este un fruct delicios și răcoritor, care este de asemenea bun pentru sănătatea organismului. Conține doar 46 de calorii pentru o cană plină cu acest fruct, fiind bogat în vitamina C, vitamina A și mulți compuși naturali benefici. Cel mai interesant lucru pe care îl putem spune despre pepenele roșu este că acesta conține 92% apă, astfel consumându-l ajută la hidratarea organismului.

Totodată are un conținut de zahăr mult mai mic față de fructele cu nivel scăzut de zahăr așa cum sunt și fructele de pădure. Prin urmare, o ceașcă de 154 de grame de pepene poate conține: vitamina C – 21% din zona zilnică de referință, vitamina A – 18%, potasiu – 5%, magneziu – 4%, vitamine B1, B5 și B6 – 3%. Pe lângă acestea trebuie să amintim de carotenoide, inclusiv beta-caroten și licopen și cel mai important aminoacid, citrulina. Alte lucruri importante pe care trebuie să le amintim în ce privește compușii naturali benefici care se regăsesc în pepenele roșu sunt legate de:

  • vitamina C – este un important antioxidant și care ajută la prevenirea leziunilor celulare;
  • carotenoizii – compuși care inlcud alfa-caroten și beta-caroten pe care corpul uman le transformă în vitamina A;
  • licopenul – este un tip de carotenoid care nu se transformă în vitamina A, un colorant vegetal, solubil în grăsimi, care dă culoarea roșie pepenelui, roșiilor și în cantitate mai scăzută și altor fructe.

Prin urmare pepenele roșu conține compuși care ajută la prevenirea cancerului. Cel care are efecte anticancerigene este licopenul. Având în vedere că afecțiunile cardiace reprezintă cauza numărul 1 a morții la nivel mondial, trebuie să spunem că pepenele roșu îmbunătățește sănătatea inimii. De asemenea poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Conform studiilor, licopenul poate ajuta la scăderea colesterolului precum și a tensiunii arteriale. Pepenele roșu combate inflamațiile, acestea fiind factorul cheie pentru apariția multor boli cronice. Ba mai mult decât atât, licopenul previne degenerarea maculară (AMD), aceasta fiind o problemă comună care poate cauza orbirea persoanelor mai în vârstă.  De asemenea consumul de pepene roșu poate ajuta la ameliorarea durerii musculare, dar în același timp îmbunătățește rezistența la efort și performanța. Se spune despre sucul de pepene roșu că are un potențial aparte ca băutură în timpul recuperării post traumatice. De asemenea pepenele roșu este bun pentru păr și piele datorită vitaminelor A și C.

Vitamina C ajută organismul să producă colagen, aceasta fiind o proteină care menține pielea suplă și părul puternic și sănătos. Vitamina A este cea care ajută la crearea și repararea celulelor pielii. Un alt lucru important despre pepenele roșu este acela că poate îmbunătăți digestia. O digestie sănătoasă presupune atât hidratare cât și consumul moderat de fibre, iar pepenele roșu le are din plin.

În concluzie, pepenele roșu este un fruct surprinzător de sănătos. Are un conținut ridicat de apă și oferă, de asemenea, multe alte substanțe nutritive importante, inclusiv licopenul și vitamina C. Prezența acestor substanțe nutritive înseamnă că pepenele roșu nu este doar o gustare delicioasă cu puține calorii  – este, de asemenea, foarte bun pentru sănătatea ta.