Dacă te numeri printre acele persoane care consumă regulat sucul de ananas, cel mai probabil cunoști avantajele și beneficiile acestui suc. Însă dacă până acum nu te-ai gândit cât de important este sucul de ananas, în cele ce urmează vei putea descoperi câteva dintre cele mai importante beneficii ale acestui suc pentru organismul uman.

Printre altele, sucul de ananas te ajută la detoxifierea organismului, lupta împotriva inflamației, reglează tensiunea arterială, protejează organismul de cancer, întărește gingiile, favorizează digestia sănătoasă, tratează colita ulcerativă, este bun pentru pacienții care au artrită, reduce crampele menstruale, sprijină pielea sănătoasă, este bun împotriva astmului, înlătură tusea și sinuzita, întărește oasele și, totodată, previne semnele de îmbătrânire. Ba mai mult decât atât ananasul este bogat în vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și vitamina C.

Pe lângă acestea se mai adaugă și bromelaina, magneziu, cupru, potasiu, beta-caroten, acid folic și fibre dietetice. În plus puteți avea în vedere faptul că datorită acestor compuși, ananasul poate combate cancerul, ceea ce este un lucru foarte important. De altfel, un pahar de suc de ananas conține:

 • energie – 132 de calorii;
 • apă – 215 grame;
 • fibre – 0,5 grame;
 • calciu – 32 mg;
 • fier – 0,78 mg;
 • magneziu – 30 mg;
 • mangan – 1,26 mg;
 • fosfor – 30 mg;
 • potasiu – 325 mg;
 • sodiu – 5 mg;
 • vitamina A – 12 UI;
 • acid folic – 45 mcg;
 • vitamina C – 25 mg;
 • colină – 8,2 mg.

Care sunt beneficiile sucului de ananas pentru organismul uman?

Așa cum am spus și în paragraful de mai sus, sucul de ananas poate fi considerat un adevărat panaceu pentru organismul uman, având în vedere beneficiile de care veți avea parte în cazul în care consumați acest suc.

Stimulează imunitatea și luptă împotriva inflamației

Pentru că este bogat în vitamina C, sucul de ananas ajută la creșterea numărului de granulocite în sânge. Granulocitele sunt de mai multe tipuri: bazofile, eozinofile și neutrofile. Mai exact aceste granulocite sunt, de fapt, celulele albe din sânge care ajută la combaterea virușilor și a diferitelor bacterii. Ba mai mult decât atât pentru că este bogat și în aminoacizi și vitamina A, sucul de ananas ajută la reducerea inflamației.

Ajută la detoxifierea corpului și a minții

Sucul de ananas este considerat a fi o băutură excelentă pentru detoxifiere, deoarece este bogat în antioxidanți, dar și în enzime proteolitice, precum bromelaina, care ajută la detoxifiere. De asemenea este un bun ajutor digestiv, un agent de curățare puternic, care în același timp duce și la alcalinizarea organismului și totodată este și un stimulator al metabolismului. Iar vitaminele B prezente în suc duc la buna funcționare a creierului și în același timp reduc nivelul de stres.

Consumul regulat de suc de ananas aduce beneficii suplimentare

Pentru cei care s-au obișnuit cu un consum zilnic de suc de ananas știu deja că acesta ajută la reducerea riscului de a dezvolta cataractă. Mai bine spus vitamina C și antioxidanții prezenți în suc contracarează opacifierea cristalinului (lentila globului ocular), iar beta-carotenul, vitamina A, potasiul și manganul luptă împotriva leziunilor celulare care duc la degenerescență maculară la vârstnici.

Benefic și pentru inimă

Sucul de ananas previne coagularea sângelui, ușurează tensiunea vaselor de sânge, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, dar și circulația, deoarece sucul conține potasiu și bromelaină. Totodată te protejează de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Pe lângă acestea amintim și de conținutul de cupru care ajută la formarea celulelor roșii din sânge. Acestea fiind importante pentru transportul de oxigen și eliminarea dioxidului de carbon din organism.

Reglează tensiunea arterială

Pentru că are un conținut scăzut de sodiu, ananasul se numără printre fructele care îți poate regla tensiunea arterială. Iar conținutul de potasiu vă poate ajuta să vă echilibrați cantitatea de apă din corp. Printre altele, sucul de ananas este recomandat persoanelor care au probleme cu hipertensiunea arterială.

Este un bun aliat împotriva cancerului

Vitamina C, bromelaina, flavonoidele, antioxidanții și în special conținutul de mangan protejează organismul de cancer. Atât vitaminele, cât și compușii prezenți în ananas duc la reducerea riscului apariției cancerului în organismul uman.

Duce la întărirea gingiilor

Consumul de ananas proaspăt sau de suc de ananas atât înainte de operațiile dentare cât și după, poate duce la prevenire inflamațiilor, a vânătăilor, dar poate preveni și umflarea gingiilor. De altfel prezența bromelainei și a vitaminelor C și K duc la reducerea inflamației și ajută la vindecarea rănilor. Un alt aspect important este legat de bromelaina care elimină petele și sparge placa bacteriană, dar și manganul care stimulează sănătatea orală.

Ajută la o digestie sănătoasă

Ananasul reduce balonarea sau indigestia și de altfel potențează digestia. Ba mai mult decât atât, sucul de ananas oferă o cantitate importantă de fibre care este necesară pentru digestia corectă și de asemenea, fibrele prezente mențin sănătatea intestinală, prevenind constipația, acumularea de gaz și diareea.

Tratament pentru colita ulcerativă

Bromelaina duce la reducerea incidenței și intensitatea colitei și tulburarea intestinului iritabil. De asemenea, consumul de suc de ananas scade inflamația și umflarea intestinului gros.

Ananasul este bun pentru acei pacienți care au artrită

Potrivit unui studiu, bromelaina duce la reducerea durerii provocată de artrită. De altfel, conform acestui studiu bromelaina reduce inflamația, edemul și durerea prin scăderea nivelurilor de citokine (molecule de natură proteică ce transmit informații între celule diferite) și bradikinină (un mediator inflamator), aceștia fiind agenți inflamatori.

Reduce crampele menstruale

Perioada dureroasă a menstruației are la bază rezultatul contracțiilor uterine, care sunt declanșate de un grup de lipide numite prostaglandine (PG). În acest sens bromelaina scade PGE2 (determină contracția) și în același timp scade nivelul PGE1 (relaxează mușchii netezi ai uterului). Altfel spus, sucul de ananas duce la ameliorarea crampelor menstruale.

Menține și susține pielea sănătoasă

Bogat în mangan și vitamina C, sucul de ananas ajută la sinteza colagenului, acesta din urmă fiind o componentă structurală a pielii care previne fisurile și ridurile, și totodată întărește articulațiile și crește hidratarea pielii.

Reduce astmul, tusea și sinuzita

De altfel, sucul de ananas reprezintă un avantaj pentru vindecarea astmului. Consumat timp de 90 de zile, sucul de ananas reduce drastic astmul, tusea și sinuzita.

Întărește oasele

Pentru că reprezintă o sursă bogată în magneziu și mangan, sucul de ananas poate preveni osteoporoza și poate îmbunătăți sănătatea osoasă. Cu atât mai mult este recomandat un pahar de suc consumat în fiecare zi pentru a avea parte de oase puternice.

Împiedică semnele de îmbătrânire

Bogat în vitamina C și beta-caroten, sucul duce la repararea țesuturilor, întărește imunitatea și prin urmare protejează pielea împotriva îmbătrânirii premature.

Vă ajută să pierdeți în greutate

Sucul de ananas are și efect asupra taliei, și anume fără grăsimi nesănătoase, având puține calorii, dar și multă apă, sucul de ananas este o băutură excelentă pentru cei care își doresc să rămână în formă. Totodată conține o cantitate bună de fibre care ajută organismul.

Crește șansele de concepție

Un alt avantaj important este legat de faptul că ajută la stimularea fertilității. Prin urmare conținutul de cupru, zinc și acid folic sunt minerale care ajută fertilitatea.

De asemenea persoanele care au diabet de tip doi pot consuma un pahar de suc de ananas zilnic deoarece acesta duce la reducerea riscului de diabet și totodată menține diabetul în limite normale în cazul acelor persoane care au deja diabet.

Ceea ce este important este legat de alergia la bromelaină, deoarece aceasta poate duce în anumite cazuri la dureri de cap, ușoare erupții cutanate, flatulență, dar și diaree și greață în cazul anumitor persoane. În altă ordine de idei, sucul de ananas este delicios, nutritiv și oferă nenumărate beneficii pentru sănătate, însă trebuie consumat cu moderație.