Eurespal, cel mai utilizat sirop de tuse pentru copii, a fost interzis de Agenția Națională a Medicamentului din Franța. Atât siropul de tuse pentru copii, cât și comprimatele pentru adulți au fost retrase de pe piață, deoarece medicii susțin că acest tip de medicament poate provoca afecțiuni cardiace.

De comun acord producătorul medicamentului și Agenția Națională pentru Medicamente din Franța au decis retragerea de pe piața din România a medicamentului numit Eurespal. Eurespal se administra în cazul afecțiunilor respiratorii atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cei ce fac deja tratament cu Eurespal trebuie să-l întrerupă, iar medicilor li s-au cerut aducerea flacoanelor sau a cutiilor rămase la distrugere.

Ce a dus la retragerea de pe piață a acestui medicament?

Conform noilor dovezi  de creștere a riscului de aritmii cardiace, producătorul Laboratoires Servier a lut decizia să anunțe agenția franceză a medicamentului ANSM și în același timp să retragă de pe piață medicamentul ce conține substanța activă fenspiridum. Atât pentru medicamentul din Franța, Pneumorel, cât și pentru cel din România, Eurespal, s-a decis retragerea de pe piață a acestora. De precizat faptul că în România, mai există un medicament ce are la bază această substanță denumit Epistrat.

Conform declarațiilor date de dr. Raluca Vodă, medic de familie acest medicament: „… se prescrie în tratarea infecțiilor respiratorii acute, ca antiinflamator, antitusiv și secretolitic, adică oprește tusea și secreția de mucus. Iar în afecțiuni cronice, în cazul bronșitei cronice, brohopatia cronică obstructivă, pentru ameliorarea tusei”. (sursă: a1.ro) Iar acest medicament se prescrie inclusiv în cazul copiilor.

Controverse privind retragerea de pe piață a Eurespal

Potrivit datelor, producătorul cere retragerea de pe piață a medicamentului, însă datele nu certifică dacă substanța activă dăunătoare, fenspiridum, ar putea fi și aceasta retrasă de pe piață. Deși pe majoritatea prospectelor ce aparțin medicamentelor sunt precizate clar contraindicațiile acestora, pentru acest tip de medicament informațiile sunt notate vag.

Potrivit prospectului în dreptul tulburărilor cardiace, datele sunt extrem de puține și de vagi, în acest sens: „Rare – tahicardie moderată (bătăi neobișnuit de rapide ale inimii, care se ameliorează după scăderea dozelor)”. (sursă: a1.ro) Alte contraindicații ale acestui medicament se referă la tulburări ale sistemului nervos, tulburări gastro-intestinale, tulburări generale.

Până când vom vedea dacă substanța activă va fi și aceasta retrasă, Eurespal a fost interzis în Europa. Pentru că autoritățile franceze au anunțat autoritățile europene, acestea din urmă vor investiga situația și vor formula un răspuns clar pentru întregul continent.