Apa minerală provine din rezervoarele subterane și nu este supusă procesării chimice. Aceasta conține cantități mari de minerale, dar în mod special magneziu, calciu, sodiu. De asemenea, apa oferă elemente nutritive vitale pe care organismul nu le poate produce singur. Foarte multe persoane aleg apa minerală îmbuteliată datorită purității ei și a potențialelor beneficii pentru sănătate, aceasta fiind definită printr-o cantitate mare de minerale, iar îmbutelierea are loc direct de la sursă.

Potrivit agenției din domeniul medical din Statele Unite “The Food and Drug Administration” (FDA-Administrația Alimentelor și a Medicamentului), apa minerală trebuie să conțină cel puțin 250 părți per milion din totalul substanțelor dizolvate. Ba mai mult decât atât, FDA interzice producătorilor să adauge minerale la produsele lor. Prin urmare mineralele care există în apa minerală sunt: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, bicarbonat, fier și zinc.

Și chiar dacă la modul general apa minerală este percepută ca fiind pură, aceasta poate fi supusă unei prelucrări. Iar acest lucru poate include adăugarea sau eliminarea gazului de dioxid de carbon (CO2) sau eliminarea acelor substanțe toxice așa cum este arsenicul. De altfel apa minerală poate aduce cinci beneficii sănătății.

O sursă de magneziu

Magneziul joacă roluri esențiale în reglarea tensiunii arteriale, a nivelului glucozei din sânge și a funcției nervoase. Cu toate astea cantitatea de magneziu din apă poate varia între 1 miligram pe litru la mai mult de 120 mg/l în funcție de sursă. Iar valoarea recomandată de magneziu pentru femei adulte este între 310 – 320 mg, iar pentru bărbați adulți între 400 – 420 mg.

De altfel simtomele de deficit de magneziu sunt următoarele: pierderea poftei de mâncare, oboseală, slăbiciune musculară, greață și vărsături. Iar o deficiență severă poate provoca și una dintre următoarele stări: amorțeală sau furnicături, crampe musculare, niveluri scăzute de calciu sau potasiu, schimbările de dispoziție, bătăi neregulate ale inimii, convulsii.

Reducerea tensiunii arteriale

Nivelurile scăzute de magneziu pot contribui la apariția hipertensiunii arteriale, insuficienței cardiace congestivă (ICC), dar și la afecțiunile care cauzează bătăi neregulate ale inimii. Totodată apa minerală bogată în magneziu poate ajuta la scăderea riscului bolilor cardiovasculare. În cadrul unui studiu realizat în 2004, în care au fost implicați 70 de adulți care aveau hipertensiune limitată și niveluri scăzute de magneziu, s-a observat că după ce aceștia au consumat 1 litru de apă minerală pe zi, aceasta s-a dovedit eficientă în scăderea tensiunii arteriale.

Reglarea circulației sanguine

Datorită cantității mari de calciu, magneziu și potasiu din apa minerală se favorizează circulația sângelui. În ceea ce privește calciul, acesta este necesar pentru construirea și menținerea oaselor puternice. Totodată se poate regla și ritmul bătăilor inimii.

Întărirea oaselor

Calciul din apa minerală ajută la creșterea masei osoase. În cursul copilăriei și adolescenței, masa osoasă crește și atinge un vârf în a doua decadă de viață.  Și magneziul susține oasele puternice, iar consumul de apă minerală bogată în magneziu și calcliu poate ajuta la susținerea masei osoase.

Promovarea sănătății digestive

Dieta bazată pe magneziu poate ajuta la prevenirea constipației, dar poate să îmbunătățească și starea de sănătate a sistemului digestiv. Având în vedere că magneziul atrage apa în intestine se îmbunătățește considerabil consistența scaunului. Tot aici trebuie să mai adăugăm și faptul că relaxează mușchii intestinali, susținând mișcările normale ale intestinului.

Un inconvenient al apei minerale poate fi considerată apa minerală carbonatată (apa gazoasă sau sifonul) deoarece conține acid carbonic care poate provoca sughițuri sau balonare. De asemenea trebuie să mai aveți grijă la toxicitatea din plastic (conține o substanță chimică care poate interfera cu funcția hormonală normală), microplasticele (particule mici de plastic prezente în mediul înconjurător) pot reprezenta o altă problemă a apei minerale. De altfel trebuie să amintim că apa carbonatată afectează dinții, mai exact poate deteriora smalțul acestora.

Însă cea mai mare problemă de până acum o reprezintă recipientul în care apa minerală este îmbuteliată. De altfel producția de sticle de plastic provoacă poluarea și de asemenea are consecințe grave asupra mediului. Cu toate astea cercetători susțin consumul apei minerale în detrimentul apei de la robinet.