Intenția noastră de a sta cât mai departe de diferite boli cauzate de bacterii sau viruși ne-a făcut uneori să acționăm asupra alimentelor mult mai dur decât este necesar. Spre exemplu încă de la școală ni se spunea că trebuie să spălăm foarte bine fructele și legumele înainte de a le consuma. Însă acest lucru nu este valabil pentru toate alimentele sau cel puțin nu trebuie să insistați în spălarea acestora.

Printe alimentele pe care nu trebuie să le speli se numără ciupercile, ouăle, carnea, dar și pastele. Deși de cele mai multe ori avem tendința de a pune ciupercile într-un vas mare cu apă și a le lăsa o perioadă, acest lucru nu este indicat. De fapt pentru o spălare mult mai eficientă puteți să treceți ciupercile pe sub un jet de apă, ca mai apoi să le lăsați la scurs și după aceea să le puteți pregăti.

Motivul pentru care trebuie să faceți acest lucru este legat de consistența ciupercilor, având în vedere că acestea sunt buretoase și pot absorbi foarte multă apă, astfel încât să strice gustul mâncări. De asemenea în cazul pastelor, foarte multe persoane au obiceiul să le spele după fierbere, ceea ce nu este tocmai potrivit. Și asta pentru că este îndepărtată pelicula de amidon pe care o conțin pastele, și astfel nu vor mai absorbi sosul. Bineînțeles puteți spăla pastele foarte bine după fierbere, numai în cazul în care doriți să le utilizați în diferite salate.

În cazul cărni, indiferent că este de pui, porc sau vită singura modalitate de a îndepărta bacteriile periculoase este aceea de a găti carnea la temperatura corespunzătoare. Dacă veți insista să o spălați veți avea toate șansele să împrăștiați bacteriile pe suprafețele cu care intră în contact în bucătărie.

Un lucru la fel de important este acela că nu trebuie să spălați ouăle înainte să le băgați în frigider, pentru că astfel veți distruge protecția naturală a acestora împotriva bacteriilor, iar porii se vor astupa cu reziduuri. Astfel ouăle se vor strica mult mai repede. Ouăle sunt curățate din fabrică și de cele mai multe ori pe suprafața acestora este aplicat un strat de ulei mineral care să le ofere protecție.