Cercetătorii au descoperit că în ciuda popularizării excesive din ultimi ani care recomandă consumul zilnic de aspirină chiar și dozele mici utilizate în cazul unor persoane care nu suferă de afecțiuni cardiace sau accident vascular cerebral pot face mai mult rău decât bine. Ba mai mult decât atât, chiar și aceste doze mici de aspirină au un risc crescut al hemoragiei intracraniene.

Potrivit CNN, cercetătorii au analizat datele din peste 13 studii anterioare în care un număr de aproximativ 130.000 de persoane, care aveau vârste cuprinse între 42 și 74 de ani, și care nu au avut de-a face cu nici un fel de boală sau afecțiune cardiacă, au primit doze mici de aspirină ca un tratament pentru prevenirea afecțiunilor amintite anterior.

Conform studiului 0,46% dintre persoanele care au luat substitute placebo au prezentat riscul de hemoragie intracraniană, iar riscul persoanelor care au luat doze mici de aspirină a fost de 0,63%, ceea ce reprezintă echivalentul a două dintre cele 1.000 de persoane care au dezvoltat o sângerare. De altfel cea mai expusă categorie de persoane la acest risc crescut de hemoragie intracraniană sunt acele persoane din țarile asiatice, dar și cei care au un indice de masă corporală sub 25 de unități.

De asemenea trei dintre studiile recente au demonstrat faptul că și consumul dozelor mici de aspirină poate deveni în cel mai bun caz o risipă de bani pentru adulții sănătoși, dar care din nefericire poate crește riscul hemoragiei intracraniene. Prin urmare, hemoragia intracraniană apare atunci când sângele bogat în oxigen nu ajunge la țesutul cerebral, dar care se scurge în jurul creierului. Conform oamenilor de știință acest lucru poate provoca daune imense și poate duce până la deces în anumite cazuri. Doctorul Wen-Yi Huang, profesor de neurologie la Colegiul de Medicină al Universității Chang Gung a declarat:

„Dimensiunea absolută a acestor efecte adverse este modestă, dar relevantă din punct de vedere clinic. Având în vedere că multe persoane din populația generală au un risc foarte scăzut de evenimente cardiovasculare aterosclerotice, în cazul în care aspirina în doze mici le este administrată universal, efectele adverse precum hemoragia intracraniană pot depăși efectele benefice ale aspirinei în doze mici”.