Ministerul Turismului a semnat în parteneriat cu autoritățile locale un contract de finanţare la Ocna Sibiu pentru modernizarea parcului balnear, amenajarea unui camping turistic, a unui parc de rulote, prin care Ministerul Turismului asigură o finanțare de 90% din investiția de bază. Conform comunicatului de presă emis de MT, aceasta este încă o investiție pentru dezvoltarea sectorului turistic din țara noastră finanțată de Guvernul României.

„Am semnat contractul de finanțare la Ocna Sibiului și consider că astfel am făcut un pas important pentru ca stațiunea balneară Ocna Sibiului să redevină un adevărat punct de atracție turistică. Așadar, aproape 7,6 milioane de lei vor fi investite în stațiunea balneară Ocna Sibiului, iar Ministerul Turismului asigură o finanțare de 90% din investiția de bază. Și astăzi am găsit Ocna Sibiului plină de turiști pentru că mulți dintre cei care vin aici cunosc efectele terapeutice ale celor 7 lacuri cu apă sărată din parcul balnear. Stațiunea are un potențial turistic enorm datorită resurselor naturale. Aproximativ 200.000 de turiști ajung la Ocna an de an, dar sunt sigur că numărul acestora va crește cu mult după finalizarea proiectului pe care tocmai l-am semnat. În plus, Primăria Ocna Sibiului a depus un proiect de reabilitare a unui pachet de șase străzi din stațiune prin programul de finanțare a investițiilor pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare, programul demarat, anul trecut, de Guvernul României, care asigură finanțarea în proporție de 100%. Stațiunea balneară beneficiază și de reabilitarea mai multor străzi prin Programul Național de Dezvoltare Locală, cu bani de la Guvern. Tot pentru județul Sibiu vor fi alocați bani de la Guvern și pentru construcția unei baze Salvamont la Păltiniș, o investiție pe care am ținut să o facem mai ales că de aceasta depinde siguranța turiștilor care ajung pe pârtia de schi de la Păltiniș. Insist să spun că zonele cu potențial turistic se pot dezvolta cu bani de la minister dacă există implicare la nivelul autorităților locale”,

a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Conform sursei citate, investiția va acoperi și crearea tuturor rețelelor de apă, canal și de electricitate, amenajarea unor alei pietonale, precum și amenajarea unor locuri de joacă pentru copii și construcția unei clădiri administrative dotată cu dușuri, toalete, bucătărie, mașini de spălat și spații de depozitare.

Istoric

Dezvoltarea așezării este legată de exploatarea sării. Sarea de la Ocna Sibiului era extrasă încă din vremea dacilor. În secolele XV-XVI, salina din Ocna Sibiului era considerată ca una dintre cele mai importante din Transilvania. Cu timpul, în locul salinelor părăsite s-au format lacuri a căror apă prezintă o concentrație mare de săruri. Efectul terapeutic al acestor ape a fost cunoscut dinainte de evul mediu, printer primele dovezi scrise fiind și cazul unui ambasador al lui Rudolf al II-lea, acreditat pe lângă Mihai Viteazul, care, în 1598, a făcut băi la Ocna Sibiului, în urma cărora s-a simțit foarte bine, conform gonext.ro.

Bogatele zăcăminte de sare de la Ocna Sibiului (atestată documentar din 1263) au fost exploatate neîntrerupt încă din paleolitic, așa cum atestă uneltele de silex, așezările dacice și obiectele de ceramică romană găsite acolo. Salinele au fost săpate mai întâi la suprafață (epoca romană), apoi în adâncime (din sec. XVIII). Prin surparea acestor ocne s-au format lacurile cu apă foarte sărată și mineralizată, a căror apă tratează afecţiunile reumatice și inflamatorii, sterilitatea și bolile aparatului locomotor.

Lacul Brâncoveanu, Lacul Roșu și Lacul Negru de la Ocna Sibiului sunt cele mai sărate din Europa și între ele există Lacul făra Fund, declarat monument al naturii pentru fenomenul său unic de heliotermie. Apele sărate de aici și nămolul sapropelic și particularităţile climatice fac din Ocna Sibiului un loc miraculos, unde pot fi prevenite și tratate foarte multe boli.

Foto: gonext.ro