Putem prepara în casă cu ajutorul unor ingrediente pe care le folosim în mod uzual o mulțime de remedii naturiste pentru diverse afecțiuni. Iată în continuare 10 dintre aceste remedii care pot avea rezultate extraordinare asupra sănătății noastre:

  1.  Mierea – tradițional folosită pentru a ameliora tusea și durerile în gât – calmează inflamarea unei răni. Într-un studiu din Arabia Saudită, oamenii care au pus miere peste diferite răni inflamate, au simțit în scurt timp o diminuare a durerii și s-au vindecat mai repede decât cei care au folosit tratamente convenționale. După două zile cei care au folosit miere au raportat că durerea lor a dispărut complet iar pentru utilizatorii celorlalte tratamente a durat până la opt zile că aceștia să se simtă mai bine. De asemenea poate fi folosită și în cazul arsurilor minore, astfel punând un strat subțire de miere pe zona arsă, în cel mai scurt timp după ce s-a produs incidentul, putem preveni iritația și apariția bășicilor.               
  2. Sucul de lămâie – tradițional folosit pentru ameliorarea stărilor de gripă sau răceală datorită conținutului de vitamina C – previne formarea pietrelor la rinchi. Acidul citric reduce excreția de calciu și poate ajuta la prevenirea formării de pietre la rinichi. Dacă sunteți predispus la apariția acestora beți zilnic un pahar de limonadă (făcută din suc natural de lămâie și cu puțin zahăr adăugat).
  3.  Bananele – tradițional folosite de exemplu pentru a opri diareea – favorizează sănătatea rinichilor. Bananele sunt unul dintre cele patru remedii în dieta BRAȚ (banane, orez, suc de mere și pâine prăjită), folosită în mod tradițional pentru reducerea simptomelor tulburărilor gastrointestinale cum ar fi greața, diareea sau durerile stomacale. Datorită conținutului ridicat de potasiu, bananele previn bolile renale și ajută funcția de baza a acestora și anume gestionarea corespunzătoare a reziduurilor. În același timp o dietă care conține alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, ajută la reglarea tensiunii arteriale. Nutriționiștii susțin că datorită faptului că tensiunea arterială crescută este foarte asemănătoare cu scăderea funcției renale, menținerea unor niveluri sănătoase de tensiune arterială este echivalentă  sănătății renale.
  4. Bicarbonatul – tradițional folosit pentru a reduce arsurile la stomac – este unul dintre cele mai versatile ingrediente pentru remediile preparate în casă. Un antiacid tradițional, datorită proprietăților sale alcaline, care poate fi folosit cu succes și pentru sănătatea dentară sau pentru a elimina mirosurile neplăcute. Studii recente au arătat că bicarbontul poate fi folosit pentru a calma inflamatia în diverse boli precum poliartrita reumatoidă.
  5. Cafeaua – tradițional folosită pentru a crește substanțial randamentul cerebral și fizic – previne accidentul vascular cerebral. Noi cercetări în domeniul medicinei alternative au dezvăluit beneficiile consumului de cafea pentru sănătatea cardiovasculară. În cadrul unui astfel de studiu s-a constatat că a bea o cafea zilnic este echivalentul reducerii riscului de accident vascular cerebral cu până la 20%.
  6. Sucul de merișoare – tradițional folosit pentru tratarea infecțiilor tractului urinar – scade tensiunea arterială. Într-un studiu prezentat în cadrul conferinței Asociației Americane de Cardiologie, persoanele care au băut suc natural de merișoare, sărac în calorii, pentru două luni, au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale în medie cu trei unități.
  7. Mușețelul – tradițional folosit că și dezinfectant pentru diferite răni sau inflamații minore cât și pentru a induce somnul – poate fi folosit în tratrea anxietății. Cercetătorii au descoperit că pe lângă proprietățile calmante ale acestei plante, ea poate fi folosită pentru a trata chiar și tulburarea anxioasă generalizată. Participanții la un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania, având această tulburare în diferite grade de evoluție, de la mediu la vansat, care au luat un supliment de mușețel, au observat o  reducere  semnificativă a simptomelor asociate anxietății.
  8. Menta – tradițional folosită pentru a combate respirația urât mirositoare sau pentru a îmbunătăți digestia – îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive. Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că persoanele care beau în mod constant ceai de mentă au o memorie mai bună pe termen lung.
  9. Ghimbirul – tradițional folosit pentru a combate indigestia – scade nivelul de zahăr din sânge. Ghimbirul este, poate, cel mai versatil condiment, utilizat în toate tipurile de preparate culinare. Pe lângă utilizările medicale cunoscute cum ar fi combatrea răcelii, a indigestiei, tratamentul durerilor reumatice, antiastmatic, etc., ghimbirul poate ajuta persoanele bolnave de diabet și pe cele expuse riscului de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge. În cadrul unui studiu realizat în Iran, persoanele selectate în mod aleatoriu să ia un supliment de pudra de ghimbir (2 grame pe zi) timp de 12 săptămâni, la sfârșitul studiului au prezentat un nivel scăzut al zahărului și al grăsimilor în sânge. Astfel s-a constatat că ghimbirul poate inhiba o enzimă responsabilă cu creșterea nivelului de zahăr în sânge.
  10. Castraveții – folosiți în mod tradițional pentru combaterea cearcănelor și imbuntatirea aspectului pielii – pot preveni diabetul. Consumați în stare proaspătă, stimulează producția de insulină și echilibrează nivelul glicemiei. Castraveții nu au efect curativ în cazul persoanelor care suferă de diabet, însă aceștia oferă o senzație de sațietate, astfel adăugându-i în dieta alimentară ne pot ajută să mâncăm mai puțin, ceea ce contribuie la promovarea unei greutăți corporale sănătoase și la reducerea riscului de apariție a diabetului.