În urma respingerii candidaților pentru funcția de comisar european, Rovana Plumb din partea României, respectiv Laszlo Trocsanyi, candidatul din partea Ungariei, premierul maghiar, Viktor Orban, transmite un mesaj dur către Bruxelles în care le spune „ocidentalilor” că ţările est şi vest-europene trebuie să depăşească disensiunile şi să ajungă la un compromis privind viitorul Blocului comunitar, îndemnând „cealaltă parte” să renunţe la ceea ce el a numit atacuri directe asupra guvernelor din ţările central şi est-europene.

„Suntem un membru al Uniunii Europene şi vom rămâne membru”, a declarat Viktor Orban la congresul partidului Fidesz, unde a fost reales preşedinte al formaţiunii.

„Dar aceasta este ţara noastră, casa noastră şi viaţa noastră, astfel că nimeni în afară de cetăţenii ungari nu poate lua decizii în locul nostru”,

a precizat Viktor Orban, citat de agenţia Reuters.

Liderul de la Budapesta a pledat pentru identificarea unui „compromis” între Europa Occidentală şi Europa de Est. „Chiar dacă jumătăţile vestică şi estică ale Uniunii Europene urmează în mod clar drumuri diferite şi au valori diferite, chiar şi în această situaţie pot fi formate moduri de a convieţui”, a subliniat Orban, conform Mediafax.

Premierul Ungariei a îndemnat „cealaltă parte” să renunţe la ceea ce el a numit atacuri directe asupra guvernelor din ţările central şi est-europene.

„Noi nu trimitem activişti politici plătiţi, astfel că ei trebuie să îşi ia activiştii din Europa Centrală. Trebuie să renunţe la acţiunile sub acoperire împotriva guvernelor central-europene. Bugetul UE nu trebuie să fie folosit pentru finanţarea echipelor şi presei favorizate de liberali şi de imigranţi pentru atingerea propriilor obiective. Dacă vrem cu adevărat să menţinem Europa unită, trebuie să renunţăm la aceste practici”,

a conchis Viktor Orban.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european. Comisia va trimite o scrisoare către preşedintele PE, David Sassoli.

În urma respingerii candidaturii Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european al Transporturilor, europarlamentarul PSD a reacționat dur, acuzând Comisia JURI că a luat o decizie profund nedreaptă, contrară Regulamentului de Procedură al Parlamentului European și eminamente politică, precum și că președinta comisiei, membră a Grupului Renew Europe, a acționat la comandă în urma lobby-ului negativ făcut de europarlamentarii români din opoziției, „fiind încurajată de opoziţia din România, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis” care încearcă să îl impună pe această funcție, prin orice mijloace, pe europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.