Situația statului de drept din România, a fost subiect de dezbatere în Parlamentul  European care a dezbătut în ședința din 15 aprilie, la Strasbourg, situaţia justiţiei din România. În ultimele luni, autorităţile de la București au fost criticate pentru schimbările aduse legislaţiei. La ședința de ieri, mai mulți europarlamentari au criticat lipsa de la discuții a oficialilor români, asta în condițiile în care România asigură președinția rotativă a UE.

Tot în ședința de ieri, singurii care au susținut ferm România au fost socialiștii austrieci, prin vocea eurodeputatului Josef Weidenholzer, care a declarat că “principiile comune ale statului de drept trebuie să fie discutate de toți“.

”Față de cele spuse de antevorbitoarea mea în ceea ce privește președinția la Consiliul UE eu cred că (România -n.r.) a făcut foarte multe. E uimitor faptul că trebuie să avem această dezbatere urgență azi. În noiembrie am avut o rezoluție clară în ceea ce privește indepedența justiției în România. E nevoie de control și de supraveghere parlamentară asupra serviciilor de informații. Principiile comune ale statului de drept trebuie să fie discutate de toți. Doar așa Estul și Vestul pot să crească împreună”, a spus Josef Weidenholzer, conform Mediafax.

Situaţia din România este extrem de volatilă şi, dacă această ţară nu răspunde corespunzător, Comisia Europeană va acţiona cu toate mijloacele avute la dispoziţie, a declarat conform sursei citate, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova. Deși mai multe voci au cerut activarea articolului 7, mesajul transmis de Vera Jourova a fost unul prin care se dorește ca România să revină urgent pe calea reformelor.

 ″Comisia a spus foarte clar Parlamentului European şi nu numai că urmăreşte cu mare atenţie şi preocupare evoluţiile privind statul de drept în România. România trebuie să revină pe calea reformelor şi trebuie să o facă urgent. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu să dea înapoi, şi să nu facă nimic împotriva progreselor din ultimii ani. Comisia şi mai ales prim-vicepreşedintele Frans Timmermans s-au întâlnit cu premierul Dăncilă şi cu experţii şi au avut discuţii constructive. Comisia a spus foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu vor fi suficiente şi că este nevoie de acţiuni concrete din partea României mai repede, nu mai târziu. Colegiul Comisarilor a discutat despre această situaţie acum două săptămâni. Regretabil, nu am putut ajunge la concluzia că România este din nou pe calea cea bună. Dacă nu se răspunde preocupărilor noastre, Comisia va trebui să acţioneze, să utilizeze mijloacele pe care le are la dispoziţie″⁣, a afirmat reprezentanta CE.

La ședința de ieri a Parlamentului European nu a participat nici prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.