Deputatul USR Claudiu Năsui dezaprobă faptul că Laura Codruța Kovesi nu se va bucura de sprijinul oficial al Guvernului pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, în timp ce și-a manifestat susținerea pentru Rovana Plumb, despre care deputatul USR opinează că a fost salvată în Parlament pe o anchetă de corupție.

„Guvernul României va vota împotriva numirii doamnei Kovesi la șefia parchetului european.

Va fi pentru prima dată când funcționează parchetul european, iar România, prin doamna Kovesi, ar fi avut o șansă istorică în a forma instituția.

Din păcate pentru doamna Kovesi, propriul ei stat nu o susține. Genul de oameni susținuți de doamna Dăncilă sunt mai degrabă Rovana Plumb (protejată de parlament contra corupției).

De ce nu o vrea guvernul pe doamna Kovesi la șefia unei instituții europene? Din aceleași motive pentru care a și dat-o afară de la DNA. Pentru că îi investiga pentru furturile masive și pentru că le destructura mafiile. Se tem că își va face treaba.

Dacă ar fi trebuit făcute propuneri de către statele membre, cu siguranță statul român ar fi propus o <<Dăncilă>>, adică o persoană complet loaială partidului, chiar dacă nu înțelege mare lucru din ce se întâmplă în jurul ei.

Cum a ajuns doamna Kovesi să aibă o șansă să conducă pentru prima dată o mare instituție europeană? A fost selectată pe primul loc de o comisiei de mari juriști europeni care au întocmit o listă scurtă cu 3 nume. Unul francez, unul german, dar cel mai surprinzător, unul român: doamna Kovesi.

Ceea ce ar fi trebuit să fie un motiv de mândrie pentru România a fost complet umbrit de faptul că guvernul corupt nu a susținut-o în niciun pas al procesului. Noroc cu parlamentul european că a susținut-o. Mai țineți minte scena cu doamna Grapini care încerca să numere greșit voturile.

Să sperăm că doamna Kovesi va trece de vot de data aceasta, în ciuda statului român.”,

scrie Claudiu Năsui.

Prima negociere între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-şef european a avut loc marţi, iar joi este programată următoarea discuţie în cadrul Consiliului UE, fiind aşteptată o decizie în favoarea Laurei Codruţa Kovesi.

Eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan a anunţat marţi că, joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul şi se poate să avem o decizie.

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva numirii fostului procuror-șef al DNA.

Update: Laura Codruța Kovesi a fost desemnată procuror-șef al Parchetului European, în urma votului din COREPER. Acesta era ultimul pas pentru Kovesi, care mai avea nevoie doar de votul din COREPER pentru a accede în funcția de procuror-șef al Parchetului European. Vestea a fost dată de președintele PNL, Ludovic Orban.

Potrivit Digi 24, Luminița Odobescu a votat pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi, în COREPER, asta deși premierul Viorica Dăncilă a spus public că ambasadorul român nu o va susține pe Kovesi.