Departamentul Justiției de la Washington a anunțat că un cetățean chinez a fost inculpat pentru participare la piratarea datelor personale a peste 78 milioane de clienţi ai unei companii americane de asigurări de sănătate, transmite AFP, citată de Agerpres. În vârstă de 32 de ani, Fujie Wang, originar din Shenzen, face parte din rețeaua de hackeri chinezi considerată de către autoritățile americane „extrem de sofisticată”.

Această rețea a început să atace patru firme americane încă din anul 2014. Printre firmele atacate de aceștia se numără și Anthem, firmă de la care s-au sustras date personale. Având în vedere tensiunile dintre Statele Unite ale Americii și China, anunțul acestei inclupari vine în contextul în care Washingtonul acuză Beijingul de furt de secrete industriale de la companiile americane în vederea accelerării dezvoltării tehnologice.

Până în prezent, Departamentul Justiției nu a făcut nicio afirmație cu privire la existența unei legături dintre grupul hackerilor și guvernul chinez sau cum anume au fost utilizate datele sustrase.  De asemenea într-un comunicat, procurorul adjunct al statului Indiana, Brian Benczkowski a declarat:

„Acest grup de hackeri îndrăzneţi din China a comis unul din cele mai mari furturi de date din istorie”.

Grupul ai cărui membri nu au fost în totalitate identificați până în prezent, este acuzat că a accesat ilegal sistemele informatice ale companiei Anthem, cu sediul la Indianapolis. Conform informațiilor date publicității de către autoritățile americane, printre datele cu caracter personal sustrase se numără: nume, data nașterii, numărul asigurării de sănătate, fișă salarială, dar și alte date importante. De asemenea reamintim faptul că toate aceste . Ei ar fi transferat ulterior în China datele sustrase de la cei aproximativ 78,8 milioane de clienți ai companiei de asigurări de sănătate, înainte de a încerca să şteargă arhiva pentru a-şi ascunde urmele.

Potrivit sursei citate, pe lângă Anthem, alte trei firme, neidentificate, din domeniul tehnologiei, comunicaţiilor şi industriei, au fost atacate între februarie 2014 şi ianuarie 2015.

Prin urmare, rapiditatea cu care firmele au anunțat atacurile cibernetice a dus la finalizarea primei etape a anchetei realizate de către FBI, permiţându-le astfel investigatorilor să-i identifice pe autori.