În ultima săptămâna, guvernul american a luat măsuri extreme și fără precedent împotriva companiei Huawei, interzicând relațiile comerciale ale acesteia cu toți partenerii americani, cu riscul unei rupturi pe termen lung în comerțul dintre SUA și China. Dar, în timp ce impactul decretului prezidențial este clar, încă nu este foarte clar de ce a fost pus în aplicare.

Explicația oficială, conform decretului inițial, este că hardware-ul furnizat de compania Huawei ar reprezenta un risc de spionaj al SUA. Așa cum prevede decretul, “adversarii străini creează și exploatează din ce în ce mai multe vulnerabilități în tehnologia și serviciile informației și comunicațiilor”, iar “achiziționarea sau utilizarea nerestrictionata” a hardware-ului furnizat de către adversari străini face ca aceste vulnerabilități să fie mai grave.

Este un caz convingător atunci când vine vorba de restrângerea rolului Huawei în infrastructura de rețea, dar în ce privește hardware-ul exportat, lucrurile nu sunt atât de clare. De ce nu ar trebui să i se vândă companiei Huawei sticlă Corning sau memorii flash Micron pentru telefoanele destinate pieței de telefonie mobilă din Europa? Huawei nu vinde telefoane în SUA, așa că argumentul privind securitatea infrastructurii nu prea are sens. Și dacă problema ar fi cu adevărat reprezentată doar de faptul că există mai multe cazuri în care China a fost acuzată de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală și a furtului de secrete comerciale, aceeași logică s-ar putea aplica la fel de ușor și altor companii chineze precum Lenovo sau producătorul de drone DJI, cu consecințe catastrofale atât pentru acele companii cât și industriei în general.

Complicarea tuturor acestor situații fac parte din războiul comercial în creștere, care are loc la scară largă pe o cale diplomatică separată. De mai bine de un an, președintele Trump a introdus o serie de taxe din ce în ce mai mari la importurile din China pentru a forța liderii să se așeze la masa negocierilor, China ripostând cu propriile taxe, tensiunea fiind în creștere pe măsură ce diferite summituri au eșuat. De departe, este ușor de înțeles că măsurile luate împotriva companiei Huawei, sunt parte din acest război comercial, reprezentând și mai multă presiune pusă pe economia Chinei pentru a beneficia de concesii pe termen lung. Dar, dacă este adevărat, oferirea unei justificări legată de securitatea națională ar fi atât necinstită, cât și contraproductivă din punct de vedere diplomatic, producând daune pe termen lung credibilității Americii în cazul în care apare o adevărată amenințare la adresa securității.

În urmă cu câteva zile președintele Trump a făcut declarații de presă după un eveniment cu grupuri agricole. Când un reporter l-a întrebat pe Trump despre mișcările împotriva companiei Huawei, răspunsul lui a fost unul îngrijorător, potrivit TheVerge.com:

Huawei este ceva foarte periculos. Priviți ceea ce au făcut din punct de vedere al securității, din punct de vedere militar, este foarte periculos. Deci, este posibil ca Huawei chiar să fie inclusă într-un fel de acord comercial. Dacă am face o înțelegere, aș putea să-mi imaginez că Huawei poate fi inclusă într-o anumită formă, o anumită parte dintr-un acord comercial.

Întrebat de reporter “cum ar arăta acest lucru”, Trump a declarat că “ar arăta foarte bine pentru noi”. La întrebarea despre “cum ar descrie rolul Huawei în această situație”, președintele a afirmat faptul că:

Oh este prea devreme să ne dăm seama. Suntem foarte preocupați în ce privește Huawei doar din punct de vedere al securității.

Din afirmațiile președintelui american ne putem da seama de două aspecte ale situației existente: în primul rând, restricțiile au fost impuse companiei Huawei, deoarece compania reprezintă o amenințare la adresa securității, iar pe de altă parte, că restricțiile împotriva Huawei ar putea fi ridicate în cadrul unui acord comercial.

Aceste două afirmații sunt incompatibile, sau mai precis, au sens doar dacă amenințarea la adresa securității este o cacealma. Nu se poate negocia o amenințare la adresa securității ca parte a unui acord comercial, din simplul motiv că China nu poate promite în mod credibil că va înceta spionajul. Indiferent ce acord va semna președintele Trump, agențiile de spionaj din China vor continua să caute informații valoroase în Statele Unite. Dacă Huawei a reprezentat o amenințare înainte de acord, va reprezenta în aceeași măsură o amenințare și după încheierea acestuia.

În cazul în care Huawei nu a reprezentat cu adevărat o amenințare la adresa securității și președintele Trump tocmai a folosit-o ca o scuză pentru a escalada războiul comercial, asta ar fi și mai rău. Domeniul securității naționale funcționează pe informații confidențiale, iar anumite operațiuni radicale trebuie deseori întreprinse din motive care nu pot fi făcute publice. În acele situații, președintele și ceilalți lideri guvernamentali pot expune doar o anumită parte din ceea ce se întâmplă cu adevărat, iar dincolo de asta, au nevoie ca populația să aibă încredere că există cu adevărat motive de îngrijorare în ce privește siguranța națională pentru a ascunde restul. Această încredere a scăzut în ultimii ani, adesea din cauza unor motive întemeiate, dar este o parte importantă a ceea ce înseamnă a avea un serviciu de informații funcțional. Impunerea unor restricții consistente în vederea încheierii unui acord comercial ar avea rezultate catastrofale asupra acestei credibilități, iar încrederea în această instituție este principalul motiv pentru care trebuie să credem că Huawei reprezintă cu adevărat o amenințare.

În concluzie nu se știe exact de ce a fost pus în aplicare decretul. Faptul că amenințarea descrisă în decret este reală poate fi plauzibil. Probabil declarațiile făcute în acest context nu sunt concludente și compania nu va face parte dintr-un acord mai amplu. Dar indiferent de fapte, se consideră că este sarcina președintelui de a-și justifica acțiunile în mod public, de a prezenta aceste măsuri luate împotriva companiei Huawei ca parte a unui plan mult mai elaborat, întreprins pentru binele țării. Decretul emis de președintele Trump a provocat haos și o imensă ingriorare nu numai pentru Huawei, ci și în rândul furnizorilor săi din America și din întreaga lume.

credit foto: The Australian Tribune