Pentru prima oară după dezastrul de la Cernobîl, Rusia pregătește evacuarea unei localități după un incident nuclear, autoritățile ruse recomandându-le cetățenilor din satul Nionoksa să părăsească localitatea după ce nivelul radiațiilor din zonă a crescut în urma exploziei din regiunea Arhanghelsk, produsă pe 8 august, informează surse citate de agențiile Reuters și Interfax.

Potrivit meteorologilor ruși, în orașul Severodvinsk nivelul radiațiilor a fost de 16 ori mai mare decât valorile obișnuite. Autoritățile locale susțin că autoritățile din domeniul militar intervin începând de miercuri în zonă, informează mediafax.ro.

„Am primit o notificare despre acțiunile planificate de către autoritățile militare. În acest sens, locuitorilor din Nionoksa le-a fost solicitat să părăsească satul începând cu 14 august”,

au informat autoritățile din Severodvinsk.

Potrivit Interfax, autoritățile din regiunea Arhanghelsk neagă existența unei notificări în acest sens.

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiţia militară dintre Statele Unite și Rusia. Administrația Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

Foto: Dmitry Dub/AP