Pasionații de astronomie au fost surprinși vineri, când Donald Trump a anunțat că luna este parte a planetei Marte, informează The Guardian. Într-o postare pe contul său de Twitter, comentând aparent politica spațială a propriei administrații, președintele american a spus:

„Având în vedere câți bani cheltuim, NASA NU ar trebui să vorbească despre călătorii pe Lună – Am făcut-o acum 50 de ani. Ar trebui să se concentreze asupra lucrurilor mult mai importante pe care le facem, inclusiv Marte (din care Luna este o parte), Apărarea și Stiința!”

A scris președintele Trump.

Declarația președintelui Trump a șocat mulți iubitori de astronomie deoarece Luna nu a fost privită în mod tradițional ca parte a planetei Marte, notează The Guardian.

Cu toate că există mai multe teorii cu privire la formarea Lunii, una dintre cele mai acceptate de către comunitatea ştiinţifică este cea potrivit căreia o entitate de mărimea unei planete a intrat în coliziune cu Pământul în primele faze ale formării planetei noastre. Impactul a fost atât de puternic încât bucăţi mari din scoarţa Terrei dar şi din scoarţa corpului străin au fost aruncate pe orbită. Unele au căzut din nou pe Pământ, iar altele s-au coagulat şi au format Luna.

NASA nu a răspuns la solicitarea publicației The Guardian, care a întrebat dacă Luna este considerată parte a planetei Marte.

Pe de altă parte, afirmățiile lui Trump au fost considerate surprinzătoare și datorită entuziasmului său anterior cu privire la o nouă călătorie pe Luna. Criticarea agenției NASA asupra faptului că “se vorbea despre călătoria pe Lună” a venit la doar trei săptămâni după ce Trump a susținut ideea unei noi călătorii pe Lună.

Pe data de 13 mai, președintele american afirmă într-un comentariu postat pe Twitter că “Ne întoarcem pe Lună”, în timp ce în martie administratorul agenției NASA, Jim Bridenstine, fiind de altfel numit de președintele Trump, a anunțat planurile de a trimite astronauții americani pe Lună până în 2024. În octombrie, vicepreședintele, Mike Pence, a declarat:

“Hotărârea noastră este să vedem americani întorcându-se pe Lună în viitorul foarte apropiat”.

Există totuși posibilitatea ca observațiile președintelui Trump să aibă legătură cu un plan mai amplu al NASA de a călători de pe Lună pe Marte, potrivit sursei citate.

credit foto: The Guardian