Candidatul PMP pentru alegerile europarlamentare, Traian Băsescu, a declarat duminică seara într-o emisiune la B1 TV, că în acest moment, Uniunea Europeană suferă din ce în ce mai tare la nivel de coeziune. Fostul președinte a dat exemplu North Stream 2, proiectul energetic dintre Germania și Rusia, în care Germania urmărește un interes propriu. În acest context, Băsescu a anunțat că că PMP se va opune acestui proiect.

„Din păcate, în ultimii 5 ani, UE a luat-o razna din punct de vedere al coeziunii. Germania merge pe interesele ei, fără s-o intereseze UE, face North Stream 2 – PMP va fi contra acestui proiect. Să vedeți ce fac alții cu China. China nu discută cu Bruxelles, ci a luat bucățică cu bucățică. A investit, din 2010 până în 2017, 145 de miliarde de euro în Europa. Campionii investițiilor – Marea Britanie, Germania și Franța. Acum vine tare pe turnantă Italia, care a semnat un acord de dezvoltare infrastructură. Vă rog să vă gândiți când va mai putea Consiliul European să abordeze problema comerțului incorect pe care îl face China, sau problema copyright-ului”, a spus,conform sursei citate, fostul președinte.

Fostul președinte al României a clamat lipsa unei politici externe comune la nivelul Uniunii Europene, subliniind că țările din blocul comunitar nu mai sunt solidare ca altă dată, iar acest lucru reprezintă un mare risc de securitate. Băsescu a declarat că Uniunea Europeană încă mai are capacitatea de a se  lupta de la egal la egal cu marile puteri globale, SUA, Rusia și China, dar în viitor, dacă nu se va solidariza, riscă să piardă poziția de a patra putere mondală.

„Marea problemă e că dacă nu ne trezim acum să redevenim o UE coezivă, solidară, în vreo zece ani vom culege efectele globalizării și vom reacționa la efectele ei, în loc să fim al patrulea pol de putere care dă direcțiile globalizării. Vom fi doar la primire! Vom afla că s-a întâmplat asta sau altceva, în condițiile în care, din punct de vedere economic, dacă am fi uniți, am fi capabili să dăm direcții”, a mai declarat Traian Băsescu.

Foto:B1.ro