Tratatul privind Brexitul respins acum câteva zile de Camera Lorzilor, a fost respins și de parlamentarii membri ai Camerei Comunelor.

Este o înfrângere istorică: niciodată un premier britanic în exercițiu nu a pierdut un vot atât de categoric, 432 de voturi împotriva, doar 202 voturi în favoarea tratatului privind ieșirea Marii Britanii din UE.

În aceste condiții liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a anunțat că va depune moțiune de cenzură, cu sprijinul tuturor partidelor de opoziție, moțiune care va fi dezbătută în cursul zilei de miercuri.

Conservatorii dețin însă majoritatea și analiștii nu creditează moțiunea cu nici o șansă de reusită.

Problemele premierului britanic Theresa May sunt însă și mai mari de atât, în plan extern, președintele CE, Donald Tusk, a cerut imperativ ca Marea Britanie să clarifice imediat ce urmeză să facă, mai ales că la 25 martie 2019, Marea Britanie trebuie să părăsească, cu sau fără tratat, Uniunea Europeană.

Președintele european a forțat chiar limita diplomatică, insinuand pe twitter că nu este târziu ca Marea Britanie să se răzgândească totuși:

“Dacă un tratat este imposibil și nimeni nu dorește un Brexit fără tratat, cine va avea curajul să se pronunțe asupra singurei căi cu rezultat pozitiv de urmat?”

Având în vedere presiunea crescândă asupra Theresei May, premierul britanic mai are la îndemână doar trei opțiuni: demisia urmată de alegeri anticipate, o încercare de negociere cu partidele parlamentare în privința unui text de acord pe care apoi să încerce să îl renegocieze la Bruxelles, și, în fine, o adresă către UE prin care să ceară o prelungire a termenului de 2 ani prevăzut în tratatul UE pentru asemena cazuri.

Deși există și varianta în care Marea Britanie ar putea inca să renunțe la Brexit și să rămână în Cadrul Uniunii Europene, May a declarat emfatic că nu dorește acest lucru.

În acest moment toate opțiunile sunt pe masă și nimeni nu este sigur de ceea ce va urma. Un lucru este sigur: piețele financiare și așa fragile vor resimți zilele următoare din plin acest șoc politic.

Sursa foto: CNBC.com