Premierul britanic Theresa May a purtat miercuri discuții “constructive” la Bruxelles, căutând să obțină concesii asupra Brexit de la o Uniune Europeană tot mai sceptică, anunță agenția de știri Reuters.

La finalul discuțiilor care au durat mai bine de o oră cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, acestea având loc pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, May a făcut o declarație pentru un canal de  televiziune britanic, în care susține că a solicitat din nou “modificări obligatorii din punct de vedere juridic backstop-ului”, cu privire la o înțelegere asupra căreia a căzut de acord cu UE în noiembrie, astfel încât să evite revenirea la o frontieră fizică în Irlanda după 29 martie, data Brexit-ului.

Această parte a tratatului pe care parlamentul britanic a respins-o luna trecută este destinată să evite noi probleme în Irlanda de Nord, acest fapt împingând țara către ieșirea din 29 martie fără o plasă de siguranță, May fiind nevoită să găsească soluții pentru a obține concesii atât din partea Bruxelles-ului cât și din partea parlamentarilor din propriul partid. 

Potrivit unui comunicat comun cu preşedintele executivului european, deși nu a reușit să obțină o revizuire a controversatului backstop, “cei doi lideri au convenit că discuţiile au fost constructive şi şi-au îndemnat echipele să continue explorarea opţiunilor într-un spirit pozitiv”, aceștia urmând să aibe o nouă întâlnire până la sfârșitul lunii.

În același timp, Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că extinderea negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă o opţiune mai bună decât un Brexit fără acord.

“Dacă Marea Britanie nu va reuși să pregătească o altă opțiune la timp, atunci există întotdeauna posibilitatea de a extinde negocierile. Acest lucru ar fi mai bun decât o ieșire fără înțelegere.”

A afirmat Donald Tusk.

Cu toate acestea, puțini la Bruxelles se așteaptă la un acord în viitorul apropiat: “E prea devreme”, a spus un alt diplomat al UE. “Cea de-a doua jumătate a lunii martie este momentul de a face-sau-a nu face” referindu-se la Brexit.

Sursa foto: reuters