Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, a declarat sâmbătă că România sprijină ideea unor alegeri prezidențiale anticipate în Venezuela, menționând totodată că problema crizei din statul sud-american va fi discutată la reuniunea miniștrilor de externe din UE ce va avea loc în data de 31 ianuarie la București.

”România susține ideea unor alegeri prezidențiale anticipate în Venezuela, care să rezolve criza din această țară. Abia dacă acest plan va eșua, țara noastră s-ar putea plasa de partea parlamentului din Venezuela și a noului lider Juan Guaido. Noi sprijinim adunarea națională, parlamentul venezuelean pentru că este o instituție democratic aleasă și ale cărei puteri trebuie restaurate și respectate. Din punctul nostru de vedere, drepturile civile, libertatea și siguranța tuturor membrilor adunării naționale, inclusiv ale președintelui acesteia, domnul Juan Guaido, trebuie de asemenea respectate. Poporul venezuelean are dreptul de a demonstra pașnic și de a-și alege liber și liderii și să își decidă și viitorul țării în continuare”, a declarat Teodor Meleșcanu, potrivit Mediafax.

În condițiile în care Germania, Franţa şi Spania au anunţat sâmbătă că ar putea să îl recunoască pe preşedintele parlamentului, Juan Guaido, drept preşedinte interimar al Venezuelei, Teodor Meleșcanu a anunțat că este nevoie de o poziție comună a statelor Uniunii Europene, aceasta urmând a fi adoptată în urma discuțiilor de la finalul acestei luni.

„Avem în vedere că, pe 31, luna aceasta, când ne vom întâlni cu toți miniștrii de externe ai Uniunii Europene aici, la București, România va pune pe ordinea de zi a discuțiilor noastre, poziția țărilor membre ale Uniunii Europene privind situația din Venezuela și modul în care vedem noi rezolvată această criză. Din punctul nostru de vedere, interesul este să avem o poziție coerentă, o poziție unitară a Uniunii Europene care să dea mai multă greutate demersului nostru”, a adăugat Teodor Meleșcanu.

Foto:France24