Țânțarii purtători de boli au ajuns în sudul peninsulei Crimeea, aparținând Rusiei, deoarece încălzirea globală ajută la răspândirea insectelor potențial mortale. Un focar de febră hemoragică cu sindrom renal a apărut, de asemenea, în regiunea Penza, în nord-estul Mării Negre. Au fost raportate focare în 13 districte, informează News.ru, citat de Daily Mail, 161 de pacienți cu febră fiind diagnosticați în regiune în decursul acestui an.

Țânțarii sunt, de asemenea, vectori cunoscuți pentru diferite boli mortale, inclusiv Zika, virusul Chikungunya, febra Denga, virusul West Nile și febra galbenă.

Epidemiologii ruși au avertizat că focare ulterioare riscă să apară și să se răspândească mai la nord în Rusia.

Se crede că speciile de țânțari purtătoare de boli – Aedes aegypti și Aedes albopictus – au ajuns probabil în regiunea din jurul Mării Negre – putând acum fi gășiți de-a lungul întregii linii de coastă – din Egipt și sud-estul Asiei.

Alături de virusuri, țânțarii pot, de asemenea, să răspândească larve de vierme filamentoase, care pot compromite sever organele interne atât ale animalelor afectate, cât și ale oamenilor.

Experții ruși în domeniu au avertizat că o epidemie ar putea izbucni cu ușurință în Crimeea și s-ar putea extinde în Rusia centrală, a relatat publicația Izvestia, potrivit Daily Mail. Riscul este crescut de potențialul turiștilor și al altor călători de a transporta bolile pe distanțe mai mari pe care astfel ar putea să le răspândească.

„Purtătorii bolilor tropicale, care nu ar trebui să apară în nord, migrează în zone cu condiții de temperatură adecvate”,

a declarat Alexander Lukashev, biolog în cadrul Institutul de Parazitologie Medicală și Medicină Tropicală Martsinovsky din Moscova, potrivit Crime Russia, citat de Daily Mail.

„În Rusia, aceștia s-au înmulțit deja în sud și se mută acum în Rusia centrală”,

a adăugat biologul.

Profesorul Lukashev a spus că țânțarii purtători de boli sunt ușor de diferențiat de acei țânțari originari din Rusia. Purtătorii bolilor au fie semne albe pe picioare și o fâșie asemănătoare pe spate, fie alternativ dungi albe și negre pe picioare și un abdomen pătat.

Cu toate acestea, oficialii ruși s-au străduit să respingă întinderea completă a pericolului reprezentat de aceste noi apariții. Președintele Vladimir Putin a recunoscut că Rusia resimte din ce în ce mai mult impactul schimbărilor climatice, dar a negat că la origine fenomenele sunt create de om.

Condițiile atmosferice neobișnuit de calde și inundațiile de la sfârșitul lunii mai a anului trecut au fost atribuite drept cauza unei epidemii provocată de țânțari care a lovit regiunea Voronezh din sud-vestul Rusiei, aflată la doar 467 de kilometri de capitala Moscova. Anterior, în Rusia au fost înregistrate doar febră galbenă și febra West Nile, a raportat Times. Febra galbenă a fost anterior eliminată în anii ’50, dar a cunoscut recent o reapariție.

credit foto: Daily Mail