Sylvie Goulard, candidată din partea Franţei pentru un post de comisar european, a fost respinsă joi de europarlamentari, cu 29 de voturi pentru şi 82 de voturi împotrivă.

Sylvie Goulard, desemnată de preşedintele francez Emmanuel Macron, precizează, de asemenea, că „se angajează să demisioneze” în cazul în care ar fi „condamnată printr-o decizie definitivă pentru o infracţiune ce ţine de exercitarea unei funcţii publice”.

Ea este vizată de o anchetă judiciară în Franţa, într-un dosar cu locuri de muncă presupus fictive pentru europarlamentari din MoDem, anchetă ce a constrâns-o să demisioneze din guvernul francez în iunie 2017.

Sylvie Goulard a fost desemnată oficial în Comisia Europeană de preşedinta Ursula von der Leyen, odată cu alţi 26 de comisari. Portofoliul ei urmează să acopere politica industrială, piaţa unică digitală, industria de apărare şi spaţială.

Viitorul comisar european din partea Franţei, Sylvie Goulard, este investigat de justiţia franceză şi de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) într-un dosar de angajări fictive la cabinetul ei de eurodeputat, a declarat Agenţiei France Presse o sursă apropiată de anchetă. Un caz similar a fost cel al lui Liviu Dragnea care a primit în România 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Candidata franceză este susținută de grupul Renew Europe din care face parte și Alianţa 2020, președintele grupului fiind Dacian Cioloș care s-a încurcat în explicații atunci când fostul ministru al învățământului, Daniel Funeriu, i-a lansat provocarea de a nu susține „o penală” în spiritul campaniei susținută de Alianţa 2020, „Fără penali în funcții publice”.

Foto: marianne.net