În curând Statele Unite ar putea îngheța pregătirile pentru livrarea avioanelor de luptă F-35 în Turcia, conform declarațiilor oficialilor către agenția de știri Reuters, ceea ce ar reprezenta cel mai puternic semnal al Washingtonului că Ankara nu poate avea atât aceste aeronave avansate, cât și sistemul de apărare aeriană S-400 din Rusia.

Acest fapt ar duce la un moment de cotitură în ceea ce privește confruntările politice ale Statelor Unite în raport cu Turcia, un aliat al NATO, după ce până acum SUA nu a reușit să-l convingă pe președintele Tayyip Erdogan că achiziționarea unui sistem rusesc de apărare aeriană ar compromite siguranța avioanelor F-35.

Katie Wheelbarger, în calitate de secretar adjunct al apărării pentru afacerile internaționale de securitate, a declarat pentru agenția Reuters următoarele:

“S-400 este un computer. F-35 este un computer. Nu vă conectați computerul la computerul adversarului vostru și asta este în esență ceea ce am face “

Deși nu a fost încă luată nici o decizie în legătură cu acest aspect, oficialii din SUA au confirmat că Washingtonul intenționează să oprească pașii în curs de desfășurare în vederea pregătirii Turciei pentru a primi F-35.

” Există decizii care apar în mod constant în legătură cu lucrurile care sunt livrate în așteptarea ca ei să preia în cele din urmă custodia avioanelor(…) Deci există multe lucruri în acest parcurs care pot fi întrerupte pentru a le trimite semnale (că suntem serioși)”

A precizat Wheelbarger, fără a detalia acei pași.

În cazul în care Turcia ar fi fost scoasă din programul F-35, ar fi cea mai gravă criză a relațiilor dintre cei doi aliați în ultimele decenii, potrivit lui Bulent Aliriza, directorul proiectului Turciei de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Tensiunile dintre Washington și Ankara deja se extind dincolo de această dispută pe tema F-35, incluzând strategia în Siria, sancțiunile aplicate Iranului și reținerea personalului consular al SUA.

Aliriza a adăugat faptul că:

“Această (întreruperea dotării cu avioane F-35 a Turciei) este defapt un simptom, nu o cauză a problemei existente între cele două state.”

Mulți oficiali din SUA, vorbind cu condiția anonimatului, se tem că Turcia se îndepărtează de NATO și privesc îmbunătățirea relațiilor dintre Ankara și Moscova cu îngrijorare. Perspectiva prezenței personalului sau a oficialilor ruși în bazele militare turcești, care găzduiesc inclusiv tehnologia avioanelor F-35, este de neconceput pentru mulți oficiali ai SUA.

Tensiunile dintre cele două state ar putea escalada, iar în cazul în care Ankara va continua această colaborare cu Rusia, Turcia ar putea primi sancțiuni din partea Statelor Unite.

Decizia de a scoate Turcia din programul F-35 ar avea repercusiuni mai mari, din moment ce Ankara ajută la fabricarea de piese pentru aeronavă, inclusiv componente ale sistemului de aterizare, afisajele cabinei de pilotaj și motoarele aeronavei.

O achiziție din partea Turciei a sistemului S-400 ar putea declanșa, de asemenea, o dispută cu Congresul SUA, care a blocat deja vânzările majore de arme către Ankara, în timp ce tranzacția S-400 este în așteptare.

Legislativul american ar putea reînnoi încercările de a introduce o legislație care ar interzice în mod legal administrației Trump să permită Turciei să aibă avionele F-35 în cazul în care aceasta consolidează acordul cu Rusia în ce privește sistemul S-400.