Luni, cu începere de la 18.00, ora României, europarlamentarii vor dezbate la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România. Dezbaterea are loc la cererea grupului PPE din Parlamentul European, care acuză că ultima campanie împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, este inacceptabilă într-un stat membru UE, iar instituţiile europene nu trebuie şantajate de autorităţile de la București. De asemenea, dezbaterea are loc pe fondul așa ziselor tentativelor de adoptare de către Guvernul de la București a OUG privind modificarea codurilor penale și contestația în anulare.

Conform Mediafax, premierul României, Viorica Dăncilă, nu va participa la dezbaterea din Parlamentul European, în programul şefului Executivului, anunţat de către Guvern, nu figurează o deplasare a prim-ministrului, luni, la Strasbourg.

În luna noiembrie a anului trecut, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea cu privire la schimbările din sistemul judiciar, avertizând că aceste schimbări ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni, potrivit unui comunicat al instituţiei.

În 3 aprilie, președintele Comisiei Europene și alți reprezentanți ai CE s-au reunit la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor, pentru a discuta despre situația statului de drept în România. Frans Timmemans a susținut apoi o conferință de presă în care a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar.

”Independența justiției și statul de drept sunt foarte importante pentru fiecare țară din UE, reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene. (…) Am informat Colegiul de conducere cu privire la situația din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect și să se abțină de la orice măsuri care vor afecta legislația penală și statul de drept. (…) Aș vrea să avertizez România să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să nu dea OUG pentru a crea impunitate pentru funcționarii de rang înalt care au probleme cu legea. (…) Am avut mai multe convorbiri cu doamna prim-ministru în ultimele 2 luni. I-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu este suficient și avem nevoie de rezultate cât mai curând. (…)Discuțiile tehnice acoperă toate subiectele, recomandările din MCV, ordonanțele de urgență, transpunerea directivei privind drepturile victimelor și directiva privind prezumtia de nevinovăție, precum și Secția specială de urmărire a magistraților(…). Îndeplinirea condițiilor din MCV este esențială. Am reușit să reîncepem discuția la nivel tehnic, însă din păcate nu am putut încă să tragem concluzia că România este pe calea cea bună (…) . Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci CE trebuie să facă ceva concret” se arată în mesajul transmis de către Frans Timmemans.

Urmare a mesajului transmis de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, în aceeaşi zi, că va avea o “discuţie sinceră” cu acesta, lucru care încă nu s-a întâmplat.

Statul de drept din România, în dezbatere la Strasbourg / Norica Nicolai (ALDE): Unii vor să dovedească că ei conduc Europa

Norica Nicolai, europarlamentar ALDE și candidatul care deschide lista formațiunii la alegerile europarlamentare din 26 mai, a declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că dezbaterea care va avea loc azi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, despre statul de drept din România, reprezintă dorința formațiunilor de dreapta să arate „că ei conduc Europa”.

Publiée par stiripesurse.ro sur Dimanche 14 avril 2019