Comitetul Bancar al Senatului SUA a anunțat în cursul zilei de miercuri că luna viitoare va organiza o audiere în care vor fi interogați martori cu privire la inițiativa companiei Facebook de a avea propriul sistem de tranzacționare cu monede virtuale.

Această audiere, denumită „Examinarea considerentelor valutare digitale propuse de Facebook și analiza confidențialitatii datelor ”, va avea loc pe data de 16 iulie. Se cunoaște faptul că audierea din Senat vine după ce Facebook și-a anunțat oficial noua criptomonedă și ecosistemul blockchain, Libra. Totodată planurile companiei Facebook în acest domeniu au fost întâmpinate de critici extrem de dure din partea legiuitorilor, precum și cu solicitări din partea acestora de a fi investigate potențialele riscuri la care ar putea fi expuși utilizatorii.

Deși, potrivit informațiilor aduse de publicația The Verge, nu se cunosc exact martorii care vor fi audiați în cadrul acestei investigații, până în prezent fiind confirmat doar numele co-fondatorului Libra și Calibra, David Marcus, care va fi prezent la această audiere. Printre reprezentanții senatului care au îndoieli cu privire la noul produs oferit de Facebook este și senatorul Sherrod Brown, care printre altele este și liderul democrat al comitetului. De altfel, potrivit sursei mai sus amintite acesta a afirmat:

„Facebook este deja prea mare și prea puternic și a folosit această putere pentru a exploata datele utilizatorilor fără a le proteja confidențialitatea. Nu putem permite ca Facebook să ruleze o nouă criptomonedă riscantă dintr-un cont bancar elvețian fără supraveghere. Îi invit pe supraveghetorii noști financiari să examineze îndeaproape acest lucru pentru a se asigura că utilizatorii sunt protejați”.

Printre cei care au solicitat companiei Facebook să se prezinte la audieri în fața Comisiei de finanțe se numără atât președinta comisiei, Maxine Waters, cât și un membru cu rang superior, Patrick McHenry. De altfel congresul și autoritățile de reglementare ar putea investiga atât potențialul de confidențialitate, cât și riscurile financiare.

„Cu anunțul că intenționează să creeze o criptomonedă, Facebook își continuă dezvoltarea necontrolată și extinde modalitatea de a pătrunde în viața utilizatorilor săi. Având în vedere trecutul tumultuos al companiei, solicit Facebook să fie de accord cu un auditoriu asupra oricărei mișcări înainde de a dezvolta o criptomonedă, până când Congresul și autoritățile de reglementare vor avea ocazia să examineze aceste probleme și să ia măsuri”, a spus Waters, potrivit The Verge.

În replică un purtător de cuvânt al companiei Facebook a declarat:

„Așteptăm cu nerăbdare să răspundem la întrebările legiuitorilor, pe măsură ce acest proces avansează.”

Totodată, compania nu a fost de acord să întrerupă dezvoltarea monedei virtuale Libra.

credit foto: France 24