Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European are, luni, o ședință extraordinară pentru a lua o decizie în ceea ce privește conflictul de interese, în cazul Rovanei Plumb. Forul legislativ a dat vot de respingere pentru aceasta în poziția de comisar european pe transporturi.

Comisia JURI va evalua conflictul de interese real sau potențial și al candidatului Ungariei pentru funcția de comisar european, Laszlo Trocsanyi. Ședința Comisiei urmează să aibă loc, luni, în intervalul orar 11:30-12:30, ora României, au spus surse europene, pentru MEDIAFAX.

Rovana Plumb a primit un vot negativ, joi, în Comisia JURI pentru funcția de comisar european. De asemenea, Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcția de comisar european pentru extindere și politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a transmis, într-o scrisoare, Comisiei JURI că procedura pentru comisarul nominalizat Rovana Plumb este suspendată. El a mai cerut forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Plumb trebuia să fie audiată în comisiile transport și mediu pe data de 2 octombrie, ca parte a procedurii de desemnare în poziția de comisar european.

Viorica Dăncilă a declarat că respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pe transporturi nu o face să aibă mai puțină încredere sau apreciere pentru aceasta.

Anterior votului de joi de respingere a Rovanei Plumb, Comisia JURI i-a trimis acesteia o scrisoare, în care i-a cerut lămuriri despre un împrumut de 800.000 de euro şi acţiuni la o companie, care nu ar figura în declaraţia de avere depusă la Bruxelles, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

„Plumb: Probleme au fost ridicate cu privire la un credit de 800.000 euro despre care a relatat presa, însă care nu a fost menţionat în declaraţia de avere, anumite acţiuni la o companie (Grupul verzilor) şi cazul de corupţie în care a fost implicată în 2017 (PPE). A fost decis că: îngrijorările cu privire la cazurile de corupţie sunt în afara competenţei JURI şi ar trebui ridicate în timpul audierilor; informaţii suplimentare vor fi cerute despre împrumut şi acţiuni”,

potrivit documentului Comisiei JURI.

Potrivit declaraţiei de avere depusă în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaţilor, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 de euro, cu scandenţă în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 de lei, cu scadenţă în 2021.

O etapă prealabilă a audierilor propriu-zise în comisiile de specialitate este verificarea declaraţiei de interese financiare a comisarilor desemnaţi de către Comisia Afaceri juridice (JURI). În cazul în care declaraţiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor. Dacă se constată un conflict de interese, procedura se suspendă, Comisia venind, într-o primă fază, cu recomandări pentru soluţionarea conflictului de interese, se arată în Regulamentul de procedură al PE.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, la 10 septembrie 2019, lista comisarilor viitoarei Comisii, precum şi portofoliile care le revin. Până la 30 septembrie, când încep audierile în comisiile de specialitate, Comisia JURI din PE verifică declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi.

La 15 octombrie, Conferinţa preşedinţilor de comisie din PE trimite toate rapoartele privind audierile Conferinţei Preşedinţilor. Întreaga Comisie urmează să primească un vot final în PE (majoritate simplă), pe 23 octombrie, iar mandatul va fi exercitat începând cu 1 noiembrie.

Foto: Inquam Photos/George Calin