În ciuda fake news-urilor apărute într-o parte a presei din România cu privire la respingerea propunerilor Guvernului pentru ocuparea unui portofoliul de comisar european, europarlamentarul PSD Rovana Plumb a fost nominalizată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe lista  comisarilor acceptați.

În cursul zilei de mâine, vor fi anunțate portofoliile, România fiind în cărți pentru portofoliul de la Transporturi.

Ursula von der Leyen urmează să prezinte, marţi, componenţa Colegiului comisarilor europeni propuși pentru preluarea portofoliilor europene:

Austria: Johannes Hahn

Belgium: Didier Reynders

Bulgaria: Mariya Gabriel

Croatia: Dubravka Šuica

Cyprus: Stella Kyriakides

Czech Republic: Věra Jourová

Denmark: Margrethe Vestager

Estonia: Kadri Simon

Finland: Jutta Urplainen

France: Sylvie Goulard

Greece: Margaritis Schinas

Hungary: László Trócsányi

Ireland: Phil Hogan

Italy: Paolo Gentiloni

Latvia: Valdis Dombrovskis

Lithuania: Virginijus Sinkievičius

Luxemburg: Nicolas Schmit

Malta: Helena Dalli

Netherlands: Frans Timmermans

Poland: Janusz Wojciechowski

Portugal: Elisa Ferreira

România: Rovana Plumb

Slovakia: Maroš Šefčovič

Slovenia: Janez Lenarčič

Sweden : Ylva Johansson

Comisarii propuși urmează să treacă prin audierile din comisiile europene în vederea numirii, care se va face ulterior în Parlamentul European pentru un mandat de cinci ani.

Lista trebuie aprobată de Consiliul Uniunii Europene, în conformitate cu art. 17(7) din Tratatul Uniunii Europene, după care va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Marţi, Ursula von der Leyen va anunţa împărţirea portofoliilor şi modul în care intenţionează să organizeze activitatea viitoarei Comisii Europene.

După ce Parlamentul European îşi dă acordul, Consiliul European numeşte în mod oficial Comisia Europeană, în aceluiaşi baza art. 17(7) din Tratat.

„Numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar european din partea României este o reușită pentru țara noastră. Este dovada și expresia încrederii pe care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen o are în capacitatea României și a comisarului desemnat de a exercita cu succes acest mandat”

a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.