Statele Unite intenţionează extinderea vânzării de avioane de vânătoare F-35 fabricate de Lockheed Martin către cinci noi ţări, inclusiv România, în contextul în care aliaţii europeni doresc să îşi întărească poziţia militară în faţa Rusiei, a declarat un oficial al Pentagonului, relatează Reuters, citat de medifax.

Într-o declaraţie adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, directorul biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a transmis că „printre potenţialii clienţi se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia”.

Vânzarea de armament este considerată o tranzacţie de la un guvern la altul, dar Pentagonul este intermediar între contractor şi guvernul străin.

Printre ţările care doresc să achiziţioneze aeronave F-35 se numără şi Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Unite.

Pentru dezvoltarea proiectului F-35 Joint Strike Fighter, SUA a cheltuit inițial nu mai puțin de 380 miliarde de dolari, însă în timp costul mediu al fiecărui avion aproape s-a dublat, iar Pentagonul consideră acum că F-35 va fi cu o treime mai scump de operat decât avioanele “de înlocuit”, cu costuri de durata a vieții de $1 trilion (o mie de miliarde). În ce privește operabilitatea sa, există și aici numeroase controverse, variantele pentru forțele aeriene și navale ale F-35 fiind intr-o dezbaterea destul de nuanțată. Deși este un avion mult mai capabil decât cele pe care le înlocuiește, s-ar putea să nu se dovedească suficient de util pe o perioada suficient de mare ca să justifice dimensiunea comenzii planificate. Analiștii pun sub semnul întrebării că ar fi atât de “stealth” (invizibil) pe cât se susține, precum și capacitatea să de a penetra cele mai bune sisteme de apărare aeriană viitoare.

Reamintim că de curând, SUA a sistat livrarea de F-35 către Turcia în urma unor controverse legate de achizițiile de armanent rusesc făcute de guvernul Turciei.