Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a făcut joi declarații în legătură cu dosarul înregistrat la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, dosar ce îi vizează  printre alții, pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans şi pe comisarul european Vera Jourova. Dosarul în care demnitarii europeni sunt acuzați că au falsificat raportul MCV din 13.11.2018 a fost deschis la sezizarea site-ului luju.ro.

Răspunsul oferit de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, cel puțin în cazul lui Frans Timmermans și al Verei Jourova, a fost acela că, “autorităţile române nu au jurisdicţie asupra acestor chestiuni.”

„Comisia Europeană a aflat din presă că autorităţile române au lansat o investigaţie penală împotriva unor oficiali din cadrul Comisiei, pentru activitatea lor. Deşi nu facem comentarii despre proceduri judiciare naţionale, am vrea totuşi să le amintim autorităţilor române că nu au jurisdicţie asupra acestor chestiuni. Toţi oficialii din cadrul Comisiei, în calităţile oficiale, sunt subiecţi doar ai jurisdicţiei Curţii de Justiţie a UE şi sunt protejaţi de Protocolul privind Privilegiile şi Imunităţile din cadrul tratatelor, un lucru acceptat de toate statele membre, inclusiv de România. De asemenea, trebuie să reamintim că reprezentanţii Comisiei Europene au exprimat chiar ieri preocupări majore privind situaţia statului de drept din România”, a declarat conform Mediafax, Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Alături de Frans Timmermans şi de Vera Jourova în plângerea depusă de luju.ro, inițial la DIICOT și trimisă ulterior către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, mai sunt acuzați de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual și comunicare de informaţii false, procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea.

Foto:Mediafax