Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat marți, 19 noiembrie 2019, alături Adrian Cioroianu, ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, la Forumul Miniștrilor din cadrul celei de-a 40-a Conferințe Generale a UNESCO, organizată la Paris.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, în cadrul dezbaterilor panelului intitulat „Cultura în centrul educației, o dimensiune fundamentală pentru dezvoltarea și inovația umană”, ministrul Bogdan Gheorghiu a subliniat importanța construirii unei infrastructuri și a îmbunătățirii cadrului legislativ pentru sectoarele culturale din România. Mai mult, discuțiile s-au axat pe potențialul incontestabil pe care aceste sectoare îl au în a genera capital economic.

„Ministerul Culturii din România va promova un cadru legislativ pentru a maximiza potențialul economic al sectoarelor culturale și creative. De asemenea, vom încuraja actorii mediului digital românesc, care au dovedit capacitatea de a se impune pe piața globală. Sunt foarte mândru de faptul că România și-a însușit, pe deplin, noile tehnologii, iar acest lucru se observă în evoluția pe care au avut-o sectoarele digitale și de software, în ultimii ani”,

a precizat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în alocuțiunea sa.

Totodată, ministrul Culturii a împărtășit câteva dintre realizările României cu privire la evoluțiile tehnologiilor digitale și la impactul acestora în domeniile culturii și a economiei creative: conform datelor oferite de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, România controlează 5% din piața offshore de dezvoltare a produselor software, aflându-se pe locul trei privind exportul acestora, după India și China, mai menţionează sursa citată.

În continuare, delegația va vizita expoziția Walking the Indigo Walk, inaugurată luni la sediul UNESCO. Expoziția reunește 34 de opere din 18 țări, și constă în lucrări pe suport textil realizate prin vopsire indigo. România participă cu două lucrări realizate de Daniela Frumușeanu, artist plastic și conferențiar doctor la Universitatea Națională de Arte din București.

În perioada 12-27 noiembrie 2019, Conferința Generală a UNESCO găzduiește, la Paris, delegații din 193 de țări, pentru a decide viitorul unora dintre cele mai importante problematici ale zilelor noastre. Timp de două săptămâni, șase comisii, patru comitete și 25 de evenimente paralele vor reuni șefi de state și peste 150 de miniștri. O dată la doi ani, conferința reunește Statele Membre ale Organizației pentru a determina direcția programelor, a activităților sale, dar și bugetul acestora.

Foto: facebook.com/MinisterulCulturiiRomania